Hlavní obsah

Cvičení skončilo. Mimořádné ruské posádky opouštějí hranice s Ukrajinou

Vojáci, kteří se účastnili rozsáhlého vojenského cvičení u hranic s Ukrajinou, se vrátili do svých stálých posádek, uvedla ve čtvrtek ruská armáda podle agentury AP.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Ruské kamióny

Článek

Posilování ruských sil u hranic s Ukrajinou v posledních dnech vyvolalo obavy Kyjeva i Západu. Podle velitele Západního vojenského okruhu Alexandra Žuravljova je většina vojáků, kteří spadají pod jeho velení, zpět ve svých stálých posádkách. Zbytek je prý na cestě do domovských kasáren.

Rusko nacvičuje na Krymu útočnou operaci

Evropa

Náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov ve čtvrtek uvedl, že manévrů po celém Rusku se tento měsíc zúčastnilo přes 300 tisíc vojáků, napsala agentura TASS. Vojáci měli podle generála k dispozici 35 tisíc kusů vojenské techniky, 900 letadel a 180 námořních lodí. „Vojenská cvičení se konala na celém území Ruské federace," uvedl Gerasimov.

Rusové jsou připraveni zaútočit, přitvrďte v sankcích, vyzývá Ukrajina

Evropa

U hranic bylo na 120 tisíc vojáků

Nedávné posilování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, který Moskvu žádal, aby své jednotky z oblasti stáhla. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba 20. dubna uváděl, že Rusko bude mít brzy u hranic s Ukrajinou více než 120 tisíc vojáků, a vyzval Západ, aby proti Rusku zavedl nové sektorové sankce.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu po rozsáhlém cvičení na anektovaném Krymu nařídil 22. dubna návrat vojáků do posádek, ale zdůraznil, že rozhodnutí nesouvisí s naléháním Západu, které označil za nevhodné, připomněla AP.

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době znovu vyostřila. Kyjev a proruští separatisté na východě země se navzájem obviňují z porušování klidu zbraní a čím dál častějších potyček. Konflikt na východě Ukrajiny eskaloval poté, co v Rusko v roce 2014 anektovalo Krym a podpořilo ozbrojené povstání proruských separatistů v Donbasu. Západ odpověděl sankcemi.

Další eskalace. Rusové do Černého moře přesouvají flotilu vojenských lodí

Evropa

Velké boje na východě Ukrajiny utichly po uzavření mírových dohod v Minsku v únoru 2015, ale až dosud se žádné příměří nepodařilo zcela udržet a politické řešení konfliktu se prakticky nepohnulo z místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám