Hlavní obsah

Covid v Rusku sílí, rekordní jsou denní počty nakažených i mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko za uplynulých 24 hodin zaznamenalo rekordní počet 31 299 nově odhalených případů nákazy koronavirem. Během středy také zemřel dosud nejvyšší počet 986 nakažených, uvedl ruský štáb pro boj s koronavirem. Denní počet obětí přesahuje hranici devíti set už devět dní za sebou, v úterý jich bylo 984. Počet nově nakažených za den stoupl o 2500.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Převoz nakaženého koronavirem do moskevské nemocnice

Článek

Dosud nejvyšší denní počet 29 935 nakažených byl podle agentury RIA Novosti zaznamenán loni 24. prosince. V Ruské federaci se nákaza potvrdila už u 7 892 980 osob, z nichž zemřelo 220 315. Smrtnost tak činí 2,79 procenta. Počet obětí je však patrně vyšší, ruský statistický úřad Rosstat jich uvádí více než 418 tisíc.

Rozdíl je dán tím, že Rosstat eviduje i oběti, u kterých byl covid prokázán až po jejich smrti.

Agentura Reuters již dříve na základě porovnání s údaji o průměrné úmrtnosti v letech 2015 až 2019 odhadla, že v Rusku mezi loňským dubnem a letošním srpnem zemřelo o 575 tisíc lidí více, než činil průměr.

Rusko vyzkouší vakcínu Sputnik ve spreji do nosu

Evropa

Aktuálně nejpostiženějším městem je Moskva s 6712 novými případy, následuje Petrohrad, Samarská oblast, Nižněgorodská a Voroněžská.

Kreml a vláda dávají najevo znepokojení z tempa, jímž přibývají nové případy. Špatnou epidemickou situaci přičítají neochotě lidí nechat se očkovat, obě dávky vakcíny zatím dostala jen třetina z celkové populace federace.

K šíření přispívá i to, že nyní nejsou restriktivní opatření tak přísná jako za předchozích vln, upozornila agentura AFP.

Rusko má 39 milionů plně očkovaných, s covidem dál umírají stovky lidí denně

Evropa

V celkovém počtu prokázaných nákaz zaujímá Rusko čtvrté místo na světě za USA, Indií a Brazílií.

V počtu nových případů za posledních 28 dní je páté za USA, Británií, Tureckem a Indií, uvedla univerzita Johnse Hopkinse. Více obětí než Rusko (24 tisíc) za poslední čtyři týdny mají jen Spojené státy s 82 tisíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám