Hlavní obsah

Chudých v Rusku přibývá, rozdíly jsou propastné

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžká ekonomická situace mnohých Rusů je zřejmě nejpalčivějším problémem, s nímž se bude muset šéf Kremlu v příštím období vypořádat. „V dalších šesti letech bychom chtěli míru chudoby snížit nejméně o polovinu,“ řekl stávající prezident počátkem měsíce. Celou polovinu dvouhodinového projevu věnoval slibům, že se životní úroveň Rusů v mnoha ohledech zlepší.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimír Putin by rád v příštím volebním období snížil míru chudoby nejméně na polovinu

Článek

Podle loni zveřejněného průzkumu státní agentury VCIOM nemá deset procent Rusů dost peněz ani na jídlo, dalším 29 procentům nestačí příjmy na oblečení. Pod hranicí měsíčního minima – 9786 rublů (zhruba 3500 Kč) – nyní žije na 20 miliónů Rusů – 13,7 procenta populace.

Je to sice výrazně méně než 29 procent v roce 2000, kdy Putin rozvrácenou zemi přebíral po Borisi Jelcinovi, takže část Putinovy popularity dál pramení z toho, že po 90. letech otřesů a bídy přinesl jisté zlepšení životní úrovně a ekonomický růst, ale stejně je to pro mocnost číslo varovné.

A navíc proti roku 2012, kdy Putinovi začal nynější mandát, se situace zhoršila. Tehdy dosahovala míra chudoby jen 10,7 procenta.

Ekonomiku zasáhl především drastický propad cen energetických surovin – klíčového zdroje pro státní kasu, nepomohly ale ani sankce vyhlášené po vyhrocení vztahů se Západem.

Až loni opět začala ekonomika pomalu růst, v HDP na hlavu země osciluje mezi Malajsií a Řeckem. Rozdíly mezi regiony jsou však propastné. Třeba lékař v Severní Osetii na Kavkaze bere něco přes 28 tisíc rublů (asi 10 600 Kč), v Moskvě 90 tisíc (přes 32 000 Kč), učitel v Dagestánu 19 900 (7100 Kč) v Moskvě 80 600 (29 tisíc Kč).

Zvýšení platů před volbami

Někteří zaměstnanci univerzit, nemocnic a výzkumných ústavů se nyní těsně před volbami dočkali příjemného překvapení v podobě platového skoku, což „nemělo vůbec žádnou logiku“, řekl serveru RBK vědecký pracovník Moskevské státní univerzity Vasilij Dikarjov.

Mzda prý totiž dosáhla pětinásobku standardu. Jiní hovořili o dvaapůl až trojnásobku. „Žádné vysvětlení jsme nedostali, panovalo naprosté ticho. Až jsme se divili,“ citoval web jiného pracovníka. Kreml souvislost s volbami popřel. „Jsou to rozhodnutí, která se přijímala během loňska, anebo ještě během posledních let,“ komentoval to prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám