Hlavní obsah

Chorvatsko se přetlačuje o migranty s Maďarskem

– Budapešť
Právo, ČTK, Ivan Vilček

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić vyzval Srbsko, aby nasměrovalo uprchlíky k přechodům s Maďarskem. Záhřeb totiž uzavřel v pondělí hlavní hraniční přechod se Srbskem v odvětě za to, že Srbové údajně pouští do Chorvatska přespříliš běženců. V úterý jich tam dorazilo rekordních 9000.

Foto: MTI

Běženci před táborem v Opatovaci

Článek

„Nasměrujte běžence k hraničním přechodům Horgoš 1 a 2 s Maďarskem,“ vzkázal Ostojić Srbům přes internetové vydání chorvatského deníku 24 sata.

Maďarská agentura MTI v této souvislosti upozornila, že migranti stejně proudí především přes zelenou hranici mezi oběma státy. „Chorvatské úřady je potom přesouvají k hranicím Maďarska a tisíce běženců pokračují přes území Maďarska dál na západ,“ upozornila agentura.

Foto: MTI

Fronty kamionů na srbsko-chorvatské hranici

Chorvatsko nakonec na hranici se Srbskem částečně otevřelo hraniční přechod na dálnici spojující Bělehrad a Záhřeb. Přes hranici však pouští pouze kamióny, které převážejí zboží podléhající rychlé zkáze.

To se nelíbí řidičům ostatních kamiónů, kteří už třetí den čekají na průjezd a svými vozy v noci z úterý na středu zablokovali oba směry dálnice.

Konflikt v Opatovaci

Do Chorvatska v úterý dorazilo rekordních 9000 imigrantů. Celkem do této země přišlo ke středečnímu dopoledni podle chorvatské vlády 44 000 uprchlíků.

V novém přijímacím centru ve východochorvatské obci Opatovac se běžence pokoušeli v úterý rozdělit na migranty ze Sýrie a z ostatních zemí. Podle maďarské televize M1 zde došlo k potyčkám mezi uprchlíky a konflikt musela řešit chorvatská policie.

Foto: MTI

Konflikt v táboře Opatovac

Chorvatsko směřuje uprchlíky do Maďarska, kde po registraci nasednou do vlaků, které směřují k rakouským hranicím. V průběhu úterý jich opět dorazily tisíce na nádraží v maďarské obci Hegyeshalom. Následně prošli pěšky tři kilometry do rakouského Nickelsdorfu. Odtud je autobusy převážejí blíž k německým hranicím.

Foto: MTI

Zákrok chorvatské policie v táboře Opatovac

Maďarům se to nelíbí

Chorvatský premiér Zoran Milanovič pro chorvatskou televizi RTL tvrdil, že Maďarsko migranty neregistruje, aby nemohli být vráceni na maďarské území.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na to reagoval prohlášením, že Chorvatsko zjevně uprchlickou krizi nezvládá. „Chorvatsko v prvním opravdu evropském testu propadlo, a to se snaží zakrýt lží. Letos přišlo do Maďarska přes 220 000 migrantů a naprostou většinu jsme registrovali,“ uvedl šéf maďarské diplomacie.

„Chorvatsko, místo aby chránilo vnější hranice Evropské unie, odváží neregistrované migranty do Maďarska,“ dodal Szijjártó.

Foto: MTI

Maďarská armáda staví plot na hranici s Chorvatskem.

Foto: MTI

Maďarští vojáci pokračují ve výstavbě bariéry na maďarsko-chorvatské hranici.

Foto: MTI

Mobilní zátaras na maďarsko-chorvatském hraničním mostě

Foto: MTI

Uprchlíky přivážejí do chorvatského města Opatovac.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám