Hlavní obsah

Při zemětřesení v Chorvatsku zemřelo nejméně šest lidí

Novinky, DPA, ČTK, jz, jem, ivi
Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatsko zasáhlo v úterý po poledni zemětřesení o síle 6,3 stupně. Oznámila to chorvatská média s odvoláním na informaci evropského seizmologického centra EMSC. Otřesy si vyžádaly nejméně šest obětí, jednou z nich je dvanáctiletá dívka. V troskách jednoho ze zřícených domů zemřela celá rodina. Desítky lidí utrpěly zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatsko zasáhlo další zemětřeseníVideo: AP

 
Článek

Podle evropského seizmologického centra EMSC zemětřesení udeřilo v úterý kolem 12:20 v regionu vzdáleném 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT chorvatští seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v Petrinji s ohniskem v hloubce deseti kilometrů.

Jednou potvrzenou obětí je dívka z města Petrinje, další člověk zemřel ve městě Glina. Z trosek se naopak podařilo vyprostit živého muže a chlapce. Podle informací agentury AP je trosky zasypaly v autě.

S pátráním v troskách poničených měst pomáhá armáda, snahy záchranářů už komplikuje tma.

Otřesy byly cítit i v Česku, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, Rakousku,  Bosně a Itálii.

Záznam: Chorvatsko postihlo silné zemětřeseníVideo: AP

„V úterý zasáhlo oblast přibližně 50 km jižně od hlavního města Záhřebu další zemětřesení, tentokrát podstatně silnější o magnitudu 6,3. Zemětřesení bylo cítit i na území České republiky, v tuto chvíli již máme zprávy od obyvatel nejen v jižních Čechách, které jsou k epicentru nejblíže, ale také např. z Karlových Varů, Plzně a Prahy,” uvádí se na stránkách Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd

Na seizmogramu z Kašperských Hor je vidět zemětřesení v Chorvatsku

Zemětřesení udeřilo kolem 12:20 v oblasti vzdálené 46 kilometrů jižně od Záhřebu. První zprávy hovoří o řadě zřícených a poškozených budov, například sídlo ministerstva obrany bylo silně poničeno.

Téměř celý Záhřeb je bez elektřiny. Výpadky má tramvajová doprava.

Centrum města je k nepoznání

Nejvíce postižená jsou ale města Sisak a Petrinja, která zasáhlo zemětřesení už v pondělí. Podle reportáží chorvatské televize HRT je k nepoznání poškozené centrum Petrinje, odkud více médií také hlásí zraněné a rovněž první oběť, jíž je dívka. V obou městech byly poškozeny stovky budov. V Sisaku záchranáři vyprostili z trosek jednoho domu celou rodinu.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení v Chorvatsku

K nepoznání je poškozené centrum Petrinje, odkud jsou také hlášeni zranění a první oběť. Starosta města Darinko Dumbović potvrdil, že zemřelo dítě.

„Vytahujeme lidi, ale nemáme přesná čísla zraněných. Školka se zřítila, ale naštěstí v ní nebyly žádné děti,“ řekl Dumbović. Na pomoc do postižené Petrinje míří asi 300 vojáků.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Škody po pondělním zemětřesení v Záhřebu

Otřesy na Slovensku, v Maďarsku i Rakousku

Otřesy zaznamenali také v Maďarsku a na Slovensku. Kristián Csicsay ze slovenského ústavu věd o Zemi potvrdil, že evidují až 50 hlášení o zemětřesení z Bratislavy, Nitry, Trnavy, Trenčína, Seredě, Topoľčan, Komárna a Nových Zámků.

„Chvěl se celý náš 12podlažní panelák. Byl to dost nepříjemný zážitek,“ popsal situaci obyvatel bratislavské Petržalky. Hasiči nehlásili na Slovensku žádné materiální škody ani zraněné osoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení přerušilo natáčení televizního štábuVideo: AP

V Maďarsku pocítili zemětřesení především obyvatelé hlavního města Budapešti a měst Pécs, Kaposvár, Baja a Keszthely. Hlášení přišlo rovněž z okolí jezera Balaton. „V bytě se mi třásl vánoční stromeček,“ napsal na sociální síti Gergő z města Kozármisleny.

Foto: Stringer, Reuters

Zničené auto na ulici ve městě Sisak

Nynější otřesy pociťovali rovněž obyvatelé mnoha rakouských regionů, například Korutan, Štýrska či Vídně, či některých oblastí Itálie. Obyvatelé Štýrského Hradce hlásili, že se jim houpaly lustry a padaly skříně.

Letos v březnu postihlo ničivé zemětřesení Záhřeb, to mělo intenzitu 5,3 stupně. Zemřel při něm jeden chlapec a přes 20 lidí bylo zraněno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila pondělní zemětřesení v ChorvatskuVideo: AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám