Hlavní obsah

Chorvatsko a Maďarsko jako první sousedé Srbska uznali Kosovo

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko a Maďarsko ve středu jako první sousední země Srbska uznaly nezávislost Kosova, jež se před měsícem od Srbska jednostranně odtrhlo. Ke společnému prohlášení těchto států se připojilo i Bulharsko, které podle agentur AP a DPA Kosovo uzná ve čtvrtek.

Článek

V prohlášení všechny tři země uvádějí, že k rozhodnutí dospěly po "důkladném zvážení", a zdůrazňují důležitost ochrany srbské menšiny na území, kde převážně žijí etničtí Albánci. Vyjádřily rovněž zájem rozvíjet vztahy se Srbskem.

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić ale v reakci na krok této trojice poznamenal, že po uznání Kosova nemohou počítat s dobrými vztahy s Bělehradem. Srbsko ze států, které Kosovo již dříve uznaly, stáhlo své velvyslance.

Chorvatský ministr zastupující Srby rezignoval

Chorvatsko je po Slovinsku druhou balkánskou zemí, která samostatnost Kosova uznala. Na protest proti tomu ve středu podal demisi chorvatský vicepremiér Slobodan Uzelac, který v kabinetu zastupoval srbskou menšinu.

Chorvatsko je po Slovinsku druhou balkánskou zemí, která samostatnost Kosova uznala. Na protest proti tomu ve středu podal demisi chorvatský vicepremiér Slobodan Uzelac, který v kabinetu zastupoval srbskou menšinu.

Podle agentury Reuters je uznání Kosova od zemí sousedících se Srbskem těžkým úderem pro snahy Bělehradu zvrátit měsíc starou nezávislost někdejší provincie.

Země podle prohlášení došly k rozhodnutí na základně důkladného zvážení, a také na základě závěrů Evropské unie. Trojice zemí označuje Kosovo za unikátní případ.

Bělehrad považuje vyhlášení kosovské samostatnosti za nelegální, Kosovo nadále považuje za nedílnou součást svého území. Protesty Srbů proti odtržení Kosova neustávají. V úterý si jejich střety s jednotkami mise KFOR vyžádaly první oběť. Problém Kosova rozklížil i srbskou vládu, v jehož důsledku prezident rozpustil parlament a vyhlásil na květen nové volby.

Většina EU Kosovo podporuje

Maďarsko, Bulharsko a Chorvatsko následují postoj klíčových států Evropské unie Německa, Británie a Francie. Maďarsko a Bulharsko jsou součástí „evropské sedmadvacítky“, Chorvatsko o členství v unii usiluje.

Samostatnost Kosova podporuje většina států EU, nesouhlasí s ní zejména Španělsko, Slovensko, Rumunsko a Kypr. Česká diplomacie je v postoji ke Kosovu rozpolcená.

Které země nezávislé Kosovo podporují:USA, Franice, Německo, Británie, Itálie, Austrálie, Japonsko, Afghánistán, Albánie, Turecko, Bulharsko, Chorvatsko, MaďarskoKdo je proti:Rusko, Čína, Španělsko, Rumunsko, Kypr, Slovensko, Řecko, Vietnam

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám