Hlavní obsah

Chorvaté vyhlížejí vstup do EU s vráskami na čele

Záhřeb

Pro mnohé Chorvaty kdysi růžový sen se stane 1. července poněkud méně růžovou realitou, plnou nejistot a obav. Chorvatsko vstoupí do Evropské unie jako její 28. člen. Když země v říjnu 2005 zahajovala s EU přístupové rozhovory, měla před sebou vidinu prosluněných zítřků. Od té doby se ale mnohé změnilo, především v onom „vysněném euroráji” - zasáhla ho ochromující dluhová krize.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počáteční nadšení Chorvatů z evropské integrace postupně viditelně ochladlo. Při startu rozhovorů před osmi lety průzkumy ukazovaly, že vstup do EU podporuje 85 procent obyvatel země. V loňském lednovém referendu se pro členství vyslovilo 66,3 procenta hlasujících, což by byl dobrý výsledek, kdyby účast nečinila jen 47 procent. Nedávný průzkum naznačil, že členství považuje za správný krok 60 procent Chorvatů, nicméně pozitivní názor na EU jich má jen 46 procent.

Velké obavy mají Chorvaté především z růstu cen. Ale neklidný spánek mají i z toho, že po úplném otevření společného trhu, včetně trhu práce, mnozí přijdou o pracovní místa a že mnohem bohatší evropští spoluobčané v Chorvatsku skoupí nemovitosti, zejména ještě volné krásné kouty na jadranském pobřeží. Na druhé straně ovšem příliv zahraničního kapitálu by zemi mohl hodně pomoci. Především právě turistice, která z Jadranu těží a je jedním z nejdůležitějších hospodářských odvětví.

Nečekejte dramatické změny během jedné noci. Chorvatsko nebude 1. července jinou zemí, než bylo 30. června.
Štefan Füle

Vrásky ale nemalé části veřejnosti dělá i otázka, zda budou po vstupu do unie pokračovat reformy, jež země musela razantně zahájit, aby přesvědčila evropské partnery, že se na členství všestranně a hlavně upřímně připravuje. Mnozí se bojí, že by tempo mohlo po dosažení cíle výrazně poklesnout.

Mladí se těší na práci v zahraničí

Co dobrého tedy vstup do EU Chorvatům přinese? Hodně mladých se především těší, že získají možnost hledat práci v zahraničí - i když někde, jako v sousedním Slovinsku, zůstanou pro Chorvaty v platnosti stávající omezení pro zaměstnávání cizinců.

Prakticky okamžitým přínosem pro Chorvatsko bude více než 700 milionů eur (přes 18 miliard korun), které dostane ještě do konce tohoto roku z různých unijních fondů. Po odečtení letošního - půlročního - příspěvku Chorvatska do pokladny EU tak Záhřebu "spadnou do klína" prostředky ve výši jednoho procenta hrubého domácího produktu.

Rovněž představitelé Evropské komise upozorňují, že členství v unii nepřinese naráz pozitivní výsledky. Je nutné se o ně také přičinit. "Co přinese Evropská unie Chorvatsku? No, nečekejte dramatické změny během jedné noci," řekl komisař pro rozšíření Štefan Füle. "Chorvatsko nebude 1. července jinou zemí, než bylo 30. června."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám