Hlavní obsah

Soud v Moskvě odložil vynesení nového verdiktu nad Chodorkovským

Moskva

Moskevský soud odložil vynesení rozsudku nad bývalým ropným magnátem Michailem Chodorkovským a jeho společníkem Platonem Lebeděvem ze středy na 27. prosince. Oznámily to ruské agentury s odvoláním na sdělení vyvěšené v budově soudu.

Foto: Tatyana Makeyeva , Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Obhajoba Chodorkovského dosud o rozhodnutí soudu nebyla vyrozuměna. Dav novinářů, který se v budově už shromáždil v očekávání verdiktu, spekuluje, zda soudce Viktor Danilkin nestačil od posledního zasedání 2. listopadu sepsat verdikt, anebo odklad souvisí s chystaným vystoupením premiéra Vladimira Putina. Ten má ve čtvrtek v přímém televizním přenosu debatovat s národem.

Někdejší nejbohatší Rus Chodorkovskij byl původně odsouzen k osmi letům vězení za údajné daňové úniky. Na svobodu měl vyjít v roce 2011. Ale loni v březnu začal nový proces. Za údajné rozsáhlé zpronevěry ve výši stamiliard rublů obžaloba původně požadovala více než 22 let vězení. Nakonec však rozsah obvinění zredukovala a žádá 14 let, včetně původního trestu. Dá-li soud obžalobě za pravdu, vězeň neopustí celu před rokem 2017.

Opozice považuje Chodorkovského za politického vězně a za oběť nejmocnějšího ruského politika Vladimira Putina, kterého si prý znepřátelil vlastními ambicemi.

Ostře sledovaný případ je vnímán jako lakmusový papírek, nakolik to Kreml se změnami v Rusku myslí vážně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám