Hlavní obsah

Chlapec, který chce za otcem do Itálie, zůstane na Slovensku

– ZVOLEN

Jedenáctiletý chlapec, který v úterý svojí matce Slovence utekl na italskou ambasádu v Bratislavě, se k ní musí vrátit. V předběžném opatření o tom rozhodl okresní soud ve Zvolenu. Otec se může proti rozhodnutí odvolat, na vydání chlapce ale nic nezmění.

Článek

"Okresní soud ve Zvoleni v pátek rozhodl, že předběžným opatřením svěřuje nezletilého do péče matky Berty Staškové - Ondrišové. Toto usnesení nabývá platnosti dnem jeho doručení," uvedla mluvčí soudu podle deníku Sme. Důvody rozhodnutí zveřejnit nechtěla, protože jde podle ní o citlivý případ.

Spor začal v úterý ráno, kdy Marco po návratu z dovolené v Tunisku ujel matce taxíkem z letiště v Bratislavě. Chlapec, který má slovenské i italské občanství, odjel na italskou ambasádu, kde dosud nocuje.

Marcova matka vyzvala slovenské úřady, aby jí pomohly syna vrátit. Nyní čaká dítě s novým manželem. Otec chlapce zase doufal, že slovenské úřady rozhodnou tak, jak si přeje jeho syn.

Rodiče se vícekrát setkali, avšak mimosoudně dohodnout se nedokázali. Matka nyní svého bývalého partnera obvinila, že útěk zorganizoval on. Ten to ale popřel a uvedl, že se chlapec rozhodl sám. O jeho útěku se dozvěděl na cestě do práce v italské Padově až díky telefonátu z ambasády.

Dítě chce být s otcem

"Chci být s otcem! Víc si s ním rozumím. Nechci žít s manželem mojí mámy, protože ho nemám rád," napsal si podle Sme Marco do deníku. To řekl nedávno i soudnímu znalci.

Soud ale rozhodl o jeho vydání matce na základě návrhu Úřadu práce sociálních věcí a rodiny ve Zvolenu, kterému dle zákona přísluší zastupovat práva nezletilého.

Podle ředitelky odboru sociálních věcí zvolenského úřadu Jaroslavy Kopřivové byl návrh spracován na základě toho, že dítě žije u matky. Dodala ale, že pracovník úřadu z Bratislavy a psycholog chlapce vyslechli a předložili poté jejich závěry zvolenským pracovníkům.

Už jednou se odmítl vrátit

Problémy s hochem řešily slovenské a italské úřady již loni. Tehdy byl na prázdninách u otce, odkud se odmítl vrátit. Italské orgány však dítě na žádost slovenských úřadů vydaly matce.

Marcovi rodiče se seznámili na studiích v Německu, otec pak žil deset let na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám