Hlavní obsah

Češku během demonstrací v Nizozemsku zasáhlo vodní dělo. Utrpěla frakturu lebky

Eindhoven

V Nizozemsku se během posledních dnů vyostřily protesty občanů proti současným koronavirovým opatřením. Jednu ženu v Eindhovenu zasáhlo vodní dělo. Tlak proudu způsobil, že si rozbila hlavu o betonovou budovu, kolem které procházela. Jak se později ukázalo, jednalo se o Češku Denisu Š.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Češku v Nizozemsku srazilo vodní dělo k zemi, utrpěla krvavé zraněníVideo: ONGEHOORD NEDERLAND, AP

 
Článek

Se zakrvaveným obličejem vyhledala Denisa Š. lékařskou pomoc. Doktoři jí sdělili, že utrpěla frakturu lebky, odnesla si 18 stehů.

„Když viděli video, bylo mi řečeno, že mám štěstí. Už jsem tu nemusela být. Chápu, že policie musela zasáhnout, ale my šli s rukama nad hlavou, aby bylo vidět, že s nepokoji nemáme nic společného,“ citoval nizozemský server bndestem.nl Denisu Š.

Její přítel Michael P. serveru dodal, že natáčeli z budovy úschovny kol. Když začalo jít do tuhého, tak z ní slezli. Policii dál natáčel. „To už u nás bylo vodní dělo. Než jsem si stačil cokoli uvědomit, Denisa ležela na zemi,“ popisoval.

Vodní dělo, psi a těžkooděnci rozháněli demonstrace proti lockdownu v Nizozemsku

Koronavirus

Dvojice nyní po policejním zásahu zvažuje právní kroky.

Podle prokurátorky Janine Kramerové však policie ke svému zásahu měla právo. „Vláda vyhlásila nouzový stav a policie vyzývala lidi, aby okamžitě opustili místo demonstrace. Jedinci, kteří tak neučinili, jsou trestně odpovědní,” citoval vyjádření Kramerové server omroepbrabant.nl.

V Nizozemsku se protestovalo od soboty až do úterý každý večer. Násilnosti vypukly poprvé v sobotu poté, co začal platit zákaz nočního vycházení po 21. hodině. Vláda ho zavedla ve snaze zabránit šíření koronaviru.

V policejních celách skončily stovky lidí. Eindhoven je jedním z měst, kde se protestuje nejvíce. Starosta města John Jorritsma dokonce situaci ve městě přirovnal k blížící se občanské válce.

Francie s Itálií zvažují další lockdown. Nizozemci a Dánové proti němu bojují

Koronavirus

V Nizozemsku už od 15. prosince platí kvůli šíření koronaviru plošná uzávěra, zavřené jsou školy a většina obchodů. Nemoc covid-19 se prokázala u asi 957 tisíc lidí, téměř 13 700 jich zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám