Hlavní obsah

Češi ztrestali vládu za politiku škrtů a zvyšování daní, píše zahraniční tisk

Právo, Novinky, ČTK, ivi, PM
Londýn
Aktualizováno

Čeští voliči v krajských a doplňovacích volbách do Senátu potrestali vládu Petra Nečase za politiku úspor a současné zvyšování daní. Tak interpretují drtivou porážku vládních pravicových stran a úspěch KSČM a sociálních demokratů britská a americká ekonomická média. Slovenský list Sme doplnil, že na neúspěchu pravice se podepsaly i korupční kauzy a česká politická scéna začíná připomínat tu slovenskou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09)

Článek

Podle britských Financial Times (FT) jsou vítězi regionálních voleb komunisté. Čeští voliči odmítli úspornou politiku vlády pravého středu, čímž levici umožnili výrazné vítězství, které "ohrožuje vládnutí Petra Nečase," konstatuje přední světový ekonomický deník.

"Jak ODS, tak hlavní opoziční straně, středolevé sociální demokracii, uškodila také řada korupčních skandálů," konstatuje dále FT a uvádí, že ČSSD získala v krajských volbách jen 24 procent hlasů, tedy o 12 procent méně než před čtyřmi roky.

"Převážně nereformovaní komunisté, dědicové totalitní strany, která vládla Československu více než 40 let, získali více než 20 procent hlasů," píše FT a dodává, že levice by mohla získat ústavní většinu v Senátu, pokud uspějí také v druhém kole senátních voleb.

ODS "rozdrcena"

Americký ekonomický magazín Businessweek tvrdí, že Nečasova ODS byla ve volbách "rozdrcena", protože voliči vyjádřili svůj hněv nad plánem zkrotit rozpočtový deficit ČR zvyšováním daní.

"Výsledek oslabuje Nečasovu středopravicovou vládu v době, kdy se chystá na parlamentní bitvu o prosazení své úsporné agendy," připomíná Businessweek.

Server amerického technologického burzovního trhu Nasdaq zdůrazňuje, že výsledky voleb ohrožují i postavení Nečase v čele ODS. Premiér prý "musí přesvědčit své spolustraníky na listopadovém kongresu ODS, že nepopulární úsporná politika je nutná, jinak riskuje ztrátu svého postu".

Sme: Česká scéna začíná připomínat slovenskou

Slovenský deník Sme v souvislosti s českými volbami v pondělí konstatoval, že česká politická scéna stále víc připomíná tu slovenskou. Pravice je rozdrobena a zaměstnána sama sebou a posílili sociální demokraté a komunisté.

Sme píše, že česká demokratická a extrémní levice nesplynula do jedné strany jako na Slovensku ve straně Směr-sociální demokracie. „Obě části levice se však už dlouho třesou na otevřené společné vládnutí. V ČSSD nezůstalo mnoho lidí, kterým by zásadně překážela oslava předlistopadové diktatury, nebo to, že komunistická poslankyně označuje popravy politických protivníků z 50. let za oprávněné,“ uvedl list.

Deník narážel na chválu vlády za Klementa Gottwalda z úst komunistické poslankyně Marty Semelové (KSČM). [celá zpráva]

Sociální demokraté by se mohli divit

Sme zdůraznil, že na porážce pravice se podepsalo také znechucení z korupce, jak je to vidět na úspěchu exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kterému vyhazov z Nečasovy vlády zajistil image protikorupčního bojovníka. „Vidět to je také na debaklu ministra obrany Vondry. Navrhnout do Senátu hrdinu známé korupční aféry je neuvěřitelný projev ztráty soudnosti vládní ODS,“ uvedl deník.

Podle deníku volby rozhodla krize, odmítání reforem a úspor. „Česko prostě dostihla vlna, která pomáhá populistům a extremistům v celé Evropě. Sociální demokraté poblouzněni dosažitelností moci vlastním protireformním populismem nahrávají straně, která je může nakonec převálcovat. Nebylo by to poprvé v české historii,“ dodává Sme.

Rzeczpospolita: Bolestivá porážka české pravice

„Místní a doplňovací volby do Senátu potvrdily slabou pozici vládnoucí koalice v ČR, přinesly bolestivou porážku pravice a přibližují zemi k předčasným parlamentním volbám,“ napsal v pondělí v komentáři polský list Rezczpospolita.

Deník zároveň připomněl slova prezidenta Václava Klause, že „výsledky voleb jsou jasné a pochopitelné, a doufám, že se z nich všichni poučí“, ale také premiéra Petra Nečase, který řekl: „Pokud nebude koaliční vláda schopna pokračovat v započatých reformách, nebude mít význam držet ji uměle při životě“.

Rzeczspolita dál napsala, že na listopadovém kongresu ODS bude Nečas muset nejen zhodnotit výsledky nynějších voleb, ale také se poměřit se vzpourou poslanců ve vlastních řadách. „Ti nejradikálnější požadují, aby vedení ODS převzal sám Václav Klaus, který začátkem příštího roku končí ve funkci prezidenta,“ zdůraznil polský list.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám