Hlavní obsah

Politologové: Komunisté jsou na vzestupu, ODS se může dále štěpit

Politologové vnímají výsledek krajských voleb zejména jako výrazné posílení KSČM a přisuzují jej nárůstu napětí ve společnosti. Neúspěch vládních stran podle nich zvýší tlak na vládu a může se projevit i dalším pnutím uvnitř ODS. Za zmínku podle nich stojí i pomyslný návrat lidovců.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Voliči podle politologů poslali i vzkaz vládě

Článek

Politoložka Vladimíra Dvořáková uvedla, že krajské volby tradičně řada lidí využívá k tomu, aby vyslala poselství vládě. Velmi dobrý výsledek komunistů ale podle ní svědčí o tom, že voliči se rozhodli dát vládě opravdu "silný signál". "Míra nespokojenosti je hodně velká," uvedla. Tlak na kabinet i na pozici premiéra a předsedy ODS Petra Nečase teď podle ní vzroste.

Dvořáková si však nemyslí, že neúspěch ODS v krajských a senátních volbách znamená, že Nečas musí odstoupit. "Ale z hlediska toho vnitropolitického boje a tlaku je to něco, co velmi výrazně oslabuje pozici premiéra," řekla. Platí to přitom podle ní jak pro Nečasovu funkci premiéra, tak předsedy ODS.

Výsledky krajských voleb
ČSSD vyhrála v devíti krajích, KSČM ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj v jednom. Opoziční ČSSD vyhrála i první kolo senátních voleb. ČSSD a KSČM mají šanci samy získat v Senátu ústavní většinu, k níž potřebují 15 z 25 možných mandátů. Jistých mají deset díky vzájemným duelům. Vliv ODS v Senátu se oslabí.
zdroj: ČTK

Bohumil Doležal si myslí, že není důvod, aby vláda kvůli krajským volbám odcházela, ale neúspěch vládních stran podle něj tlak na kabinet zvýší. A navíc se "velmi výrazně prohloubí ten rozkol v ODS," očekává politolog. V ODS je skupina poslanců odmítajících podpořit daňový balíček, který vláda pokládá za klíčový pro udržení své rozpočtové strategie.

"Rebelové" v ODS vezmou podle Doležala nevalný volební výsledek ODS jako argument ve prospěch svých názorů. "Snažím se (sám sebe) přesvědčit o tom, že to ("rebelie" v ODS) není inspirované z Hradu, ale pořád mně to nejde," dodal.

ČSSD ztratila, upozornil politolog

Politolog Jan Outlý řekl, že volby vlastně nemají zřejmého vítěze. Sociální demokraté sice vyhráli, ale ve srovnání s krajskými volbami před čtyřmi lety část voličů ztratili. "KSČM by mohla být jako vítěz, na druhou stranu KSČM tím přichází o svou výhodnou pozici protestní strany," řekl. Komunisté teď podle něj budou muset převzít část politické odpovědnosti. "Nejsem si jistý, jestli to zcela upřímně ta strana chtěla," dodal.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem

ODS je podle něj jednoznačně poraženou stranou. Navíc je to prý osobní Nečasova porážka, a to s ohledem na to, že občanští demokraté vyhráli jen v Plzeňském kraji. Tam kandidátku vedl Jiří Pospíšil, a toho z kabinetu nedávno odvolal právě Nečas.

Porážkou skončily podle Outlého volby i pro TOP 09 a STAN, i když to interpretují tak, že to byly jejich první volby a vlastně nemohly jinak než posílit. Outlý ale uvedl, že Starostové a nezávislí se od začátku profilují jako hnutí zaměřené na regiony a jejich potenciál byl v tomto ohledu vyšší, než jsou nynější výsledky voleb.

Slavit mohou komunisté

"Zajímavé není to, že vládní strana prohrála, ale že prohrála s tak bídným ziskem, a ještě zajímavější je, že hlavní opoziční strana nevyhrála se ziskem nijak dramatickým," komentoval výsledky voleb politolog Tomáš Lebeda. Upozornil na to, že v krajských volbách v roce 2004 byla ODS v obdobné situaci jako dnes ČSSD, ale vyhrála daleko výrazněji.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

"Ten, kdo může skutečně oslavovat úspěch, jsou komunisté, a do jisté míry mohou být potěšeni i lidovci. Tento výsledek, který vůbec není špatný, by jim mohl pomoci k návratu do parlamentní politiky," uvedl Lebeda.

Souhlasil s výrokem předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, podle něhož volby odrazily nesouhlas lidí s reformami. "Pokud máte pravicovou vládu v době rostoucí ekonomické krize a zvyšující se nezaměstnanosti, je logické, že roste podpora levice," řekl politolog.

Podle něj by se však z výsledků voleb "druhého řádu" neměly vyvozovat existenční důsledky pro vládu. "Vláda má realizovat politiku, která je plánována na čtyři roky a výsledky zpravidla přináší až v druhé části tohoto období. Současná vláda by proto své čtyři roky měla dostat," řekl Lebeda. Dodal však, že je otázkou, zda toho současná vláda bude schopna, protože se sama "vnitřně drolí" a má velký problém, jak si udržet většinovou podporu.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem krajských voleb?
ano
55,2 %
ne
44,8 %
Celkem hlasovalo 66971 čtenářů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám