Hlavní obsah

Nečas: Ve volbách zvítězila levice, ODS doplácí na reformy

– Praha • Aktualizováno

Volby skončily výrazným úspěchem levicových stran a porážkou pravice jako takové. Je to důsledek nutných vládních reforem, řekl novinářům předseda ODS a premiér Petr Nečas. Připustil, že na volebním neúspěchu se mohla odrazit také nejednotnost a rozhádanost ODS. Neúspěch pravice ve volbách v krajích a do Senátu by podle Nečase neměl mít vliv na vládu, ani na jeho pozici v čele kabinetu a ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Nečas uvedl, že z toho, že vládní strany v krajských volbách v poslední době většinou neuspějí, se stává "železné pravidlo českého volebního cyklu". "Zřejmě s tím budeme muset počítat i do budoucnosti," dodal. Jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek ovšem míní, že vláda by měla v souvislosti s výsledky voleb rezignovat.

"Samozřejmě, že cítím odpovědnost, kdo by ji necítil, ale primárně se odvíjí od voleb do Poslanecké sněmovny, to je ten rozhodující test, podle něhož se rozhoduje o vedení strany," řekl Nečas. Poznamenal, že premiér, který je předsedou ODS, dostává na svém postu prakticky jen dva roky. "Pak se čeká na výsledky krajských voleb a na to, jestli bude, nebo nebude pokračovat v roli předsedy ODS, a tím pádem i premiéra. Pevně doufám, že se tomuto sebevražednému algoritmu vyhneme," řekl Nečas.

Premiér zdůraznil, že špatný volební výsledek by se neměl dotknout práce vlády, ta se ustavuje na základě voleb Sněmovny. Účast na volbách, která činila asi třetinu, Nečas označil za standardní. Podle něj se na ní mohly odrazit vyšetřované korupční aféry. Dodal ale, že se o boji proti korupci konečně nejen mluví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek

ODS podle Nečase mohlo poškodit i to, že se šestice jejích poslanců postavila proti vládnímu daňovému balíčku. "Mnohé nasvědčuje tomu, že tentokrát zůstali doma spíše pravicoví voliči, kteří v mnoha ohledech mohou být znechuceni nebo dezorientováni. Může se to týkat i voličů ODS a je naprosto legitimní domněnka, že nejednotnost ODS se mohla odrazit v tom, že řada voličů ODS zůstala doma," řekl Nečas.

Pokud by rebelům záleželo skutečně na daňových změnách, neměl by špatný volební výsledek jejich chování ovlivnit, míní Nečas. "V případě, že jim nejde o věc, ale jde jim spíše o mocenské přeskupení v ODS, tak to velmi brzo poznáme," řekl. Sněmovna bude o daňovém balíčku, s nímž vláda spojila důvěru, rozhodovat na konci října. Krátce poté se v Brně koná kongres ODS, který bude volit vedení strany včetně jejího předsedy.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

O případné účasti v krajských koalicích budou podle Nečase rozhodovat vedení regionů, až vyhodnotí situaci. "Vážím si toho, že se našli voliči, kteří i v těchto těžkých dobách podpořili naši politickou stranu," uzavřel Nečas svůj komentář k volbám. Pro druhé kolo senátních voleb doporučil voličům, aby tam, kde není ve hře občanský demokrat, podpořili pravicového kandidáta, pokud je to "slušný a poctivý, kvalitní člověk".

Reklama

Výběr článků

Načítám