Hlavní obsah

Bývalý šéf slovenské policie se ve vazbě pokusil o sebevraždu. Je v kritickém stavu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Bývalý prezident slovenské policie Milan Lučanský se pokusil ve vazbě o sebevraždu. Nyní leží v kritickém stavu v nemocnici. V úterý to potvrdilo slovenské ministerstvo spravedlnosti. Podle slovenského Denníku N se měl 51letý Lučanský pokusit oběsit na teplákové bundě.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý policejní prezident SR Milan Lučanský

Článek

Lučanský je ve vazbě od začátku prosince pro podezření z korupce. O sebevraždu se měl pokusit ve vězení v Prešově. „Stalo se tak navzdory tomu, že byl pravidelně monitorovaný a bylo mu poskytováno psychologické poradenství,“ uvedl mluvčí rezortu Peter Bubla.

Podle webu hnonline.sk byla původně ohlášená Lučanského smrt, ale přivolaným záchranářům se ho podařilo oživit. Další média informují o mozkové smrti policejního exprezidenta.

Nebyl to pokus o sebevraždu, řekla ministryně k zranění slovenského policejního exprezidenta

Zahraniční

Desátého prosince utrpěl Lučanský ve vazbě zranění oka, ale ministryně spravedlnosti Mária Kolíková tehdy vyloučila, že šlo o pokus o sebevraždu. To potvrdil i slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka.

Na úplatcích měl vydělat 13,5 milionu

Policejní exprezident čelí obvinění z korupce. Podle slovenských médií si měl na úplatcích přilepšit o 510 tisíc eur (13,5 milionu korun). Soud vzal Lučanského do vazby, protože se obával ovlivňování svědků a pokračování trestné činnosti. Lučanský všechna obvinění popírá.

Bývalý slovenský policejní prezident jde do vazby, na úplatcích měl vzít 13,5 milionu

Evropa

Opozice v šoku

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petra Pallegriniho je případem šokovaná. „Tragický krok generála Lučanského vnímáme jako jeden z důsledků atmosféry na Slovensku, kde se závody v zatýkání staly předmětem politického boje. Presumpce neviny se úplně ztratila, obviněné osoby jsou automaticky označovány za zločince a vazba se namísto preventivního stala trestním opatřením,“ uvedla strana Hlas ve svém prohlášení.

Ve vazbě je také Lučanského předchůdce Tibor Gašpar, který odstoupil z funkce v roce 2018 po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Gašpar se pak na krátký čas stal poradcem českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám