Hlavní obsah

Bulharsku hrozí další volby, protestní strana nechce sestavit vládu

– Sofia

Bulharská protestní strana Je takový národ (ITN) v pondělí oznámila, že navzdory druhému místu v parlamentních volbách nehodlá usilovat o sestavení nové vlády. Před ní se o vytvoření kabinetu neúspěšně pokusila formace končícího premiéra Bojko Borisova. Podle agentury Reuters se po dnešku přiblížila možnost předčasných voleb.

Foto: Reuters

Zpěvák a moderátor Slavi Trifonov.

Článek

Předseda ITN, zpěvák a  moderátor Slavi Trifonov, napsal na svém facebookovém profilu, že jeho strana postrádá dostatek zákonodárců a spojenců, aby byla schopna stanout v čele vlády.  Podle Trifonova strana nominuje na předsedkyni vlády šachovou velmistryni Antoanetu Stefanovovou, která se ale obratem vzdá mandátu k sestavení vlády, jenž by jí měl příští týden udělit prezident Rumen Radev.

Trifonov dodal, že odmítá podporu od „tradičních“ stran, které podle něj způsobily, že je Bulharsko nejchudší a nejzkorumpovanější zemí Evropské unie. „Nám nabídnutá podpora přichází od politických frakcí, které jsou škodlivé, hamižné a prokazatelně zkompromitované. To, co nabízejí, není podpora, ale závislost,“ napsal Trifonov.

Rozhodnutí ITN přichází poté, co středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) končícího premiéra Bojka Borisova v pátek vzdala snahu o vytvoření vlády. GERB přes značné volební ztráty zvítězil s 26 procenty hlasů a podle ústavy mu náležel první pokus o sestavení nové exekutivy. Všech pět zbylých stran v novém parlamentu s ním ale shodně odmítlo vstoupit do vládní koalice.

Bulharsko během týdne třikrát změnilo opatření

Evropa

Všeobecná nespokojenost s korupcí vynesla ITN a dalším dvěma stranám s protikorupčním programem ve volbách ze 4. dubna křesla v parlamentu. Dohromady však tato tři uskupení nemají v roztříštěném zákonodárném sboru většinu.

Pokud ITN mandát skutečně vrátí, prezident Radev pověří sestavením vlády třetí stranu v pořadí, kterou jsou socialisté. Podle analytiků jsou jejich šance nicméně nízké. Bulharská ústava po případném třetím neúspěchu se zformováním kabinetu předpokládá, že prezident jmenuje přechodnou vládu a vyhlásí předčasné volby s termínem konání do dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám