Hlavní obsah

Bulharsko během týdne třikrát změnilo opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Bulharská vláda změnila třikrát během jednoho týdne koronavirová opatření, která se týkají provozu obchodů. Chaos v přijímání epidemických restrikcí podle obchodníků poškozuje podnikání a mate občany, uvedl v pátek ekonomický server Novinite.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z trhu v Sofii

Článek

V pondělí začalo v Bulharsku platit nařízení, které mimo jiné na deset dní uzavřelo všechny obchody s plochou větší než 300 metrů čtverečních kromě prodejen potravin. Ministr hospodářství ve čtvrtek oznámil, že tyto obchody budou moci znovu otevřít, pokud budou mít vlastní vstup z ulice nebo parkoviště a pokud omezí svou prodejní plochu. Rozvolnění ovšem vydrželo v platnosti jen několik málo hodin, než ho premiér Bojko Borisov výnosem opět zrušil.

Za plán omezeného znovuotevření velkých obchodů sklidila vláda kritiku na sociálních sítích. Lidé by se podle uživatelů mačkali v malých prostorách a nemohli dodržovat pravidla fyzického odstupu.

V Česku počty nakažených klesají, v okolních zemích rapidně rostou

Evropa

Podle majitelů menších podniků stát uvolněním restrikcí podpořil především velké nadnárodní řetězce na účet středních a malých rodinných firem. Požadovali, aby se buď analogicky otevřely posilovny, taneční školy, restaurace či bary s plochou do 300 metrů čtverečních, anebo aby se neotevíralo nic.

Děláte z nás blbce

Restauratéři, kteří museli v pondělí své podniky rovněž uzavřít, vinili vládu z populismu před parlamentními volbami, které se budou konat 4. dubna. "Děláte z nás blbce," citoval server Euractive majitele restaurací.

Bulharsko zažívá v těchto dnech prudký nárůst počtu nakažených i zemřelých po nákaze koronavirem. Podle agentury BTA v zemi množství úmrtí spojených s covidem-19 stoupá po Maďarsku nejrychleji na světě. Za posledních 24 hodin zemřelo v Bulharsku, které má sedm milionů obyvatel, dalších 99 osob s covidem-19 a nově nakažených přibyly bezmála 4000.

Češi už plánují letní dovolenou, zájem mají o Řecko či Bulharsko

Cestování

Vláda byla dohnána ke zpřísnění opatření po zhruba třech týdnech od chvíle, kdy je 1. března ve velkém rozvolnila. Premiér Borisov koncem února prohlásil, že celá Evropa mluví o liberálním "bulharském modelu" jako vzoru pro zvládání pandemie.

Mírným favoritem dubnových voleb je Borisovova konzervativní strana GERB. Podle průzkumů voliči až dosud oceňovali její postup při boji s pandemií. Jako jedno z hlavních témat voleb analytici předpokládají otázku očkování, kde však vláda nevykazuje oslnivé výsledky. Očkovací kampaň se rozjíždí velice pomalu a Bulharsko se v rychlosti vakcinace ocitá na samém chvostu mezi zeměmi Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám