Hlavní obsah

Britští konzervativci prohráli v doplňovacích volbách

Londýn

Britští konzervativci utrpěli první volební porážku po nástupu nového premiéra Borise Johnsona. Ve čtvrtečních doplňovacích volbách do Dolní sněmovny ve Walesu přišli o jedno křeslo, když byla zvolena prounijní liberální demokratka Jane Doddsová. Konzervativci mají v parlamentu s podporou severoirských unionistů většinou pouhého jednoho hlasu.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Konzervativní poslanec Chris Davies, kterého letos odvolali voliči pomocí petice, neuspěl s druhým pokusem dostat se do sněmovny za velšský volební obvod Brecon a Radnorshire. Porazila jej favorizovaná liberální demokratka Jane Doddsová, která v obvodu s více než 50 000 voliči získala 13 826 hlasů. Druhý Davies dostal 12 401 hlasů, daleko za ním skončili kandidáti Strany pro brexit a labouristů.

„Smrskávající se většina hlasů Borise Johnsona je jasným dokladem toho, že nemá mandát vybourat nás z EU,“ reagovala na výsledky hlasování předsedkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová, jejíž strana má nyní v 650členné komoře 13 poslanců. V parlamentu po volbách přibyla další poslankyně, která bude hlasovat proti brexitu.

Johnsonovi se tím komplikuje již tak složitý plán vyvést Británii z Unie na konci října i za cenu případného odchodu bez dohody. Jeho vláda je menšinová a závislá na podpoře severoirských unionistů z DUP.

Konzervativci mají v Dolní sněmovně spolu s DUP 320 poslanců. Opoziční strany dají po zvolení Doddsové dohromady 319 hlasů, takže vládní většina se ztenčila na jeden hlas, píše BBC. Případnému divokému odchodu z EU se přitom chystá zabránit i řada poslanců Johnsonovy strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám