Hlavní obsah

Britskému vojákovi zmírnili trest. Zraněného táliba zabil ve stresu, uznal soud

– Londýn

Britský voják, který v roce 2011 v Afghánistánu zastřelil těžce zraněného bojovníka Tálibánu, dostal po odvolání nižší trest a brzy by se mohl dostat na svobodu. Odvolací soud na závěr ostře sledovaného procesu přehodnotil jeho čin z vraždy na úmyslné zabití ve stavu zhoršených rozlišovacích schopností. V soudní síni se po verdiktu ozval jásot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před soudní budovou vypukly po vynesení rozsudku oslavyVideo: AP

 
Článek

Dnes dvaačtyřicetiletý četař Alexander Wayne Blackman byl 15. září roku 2011 na hlídce v afghánské provincii Hilmand. Jeho jednotka se dostala pod palbu a přivolala leteckou podporu.

Na pomoc příslušníkům královského námořnictva přispěchal vrtulník Apache. Jednoho z tálibů střelba z helikoptéry těžce zranila a trojice britských vojáků se k němu vydala.

Místo doživotí sedm let

Spolu s Blackmanem šli k teroristovi další dva nejmenovaní vojáci. Když Blackman zjistil, že je nepřítel těžce zraněný, vyzval své spolubojovníky, aby muže odtáhli ze zorného pole kamery na balónu, která sledovala pohyb jednotky na bojišti. Pak pronesl slova Williama Shakespeara: „Tady jsi. Když odmrštěno pouto smrtelné...” a střelil táliba do hrudníku.

„Není to nic, co bys neudělal ty nám,“ poznamenal pak a dodal, že právě porušil ženevskou konvenci.

V tom mu dal soud později za pravdu. Celý incident zachytila kamera připevněná na helmě jednoho z vojáků. A záznam z ní posloužil obžalobě jako hlavní důkaz.

Blackman, který byl po celou dobu procesu jmenován jen jako „Marine A”, byl v roce 2013 jakožto první britský voják od druhé světové války odsouzen za vraždu na bojišti a dostal doživotí. [celá zpráva] Odvolací soud mu ale dal v úterý částečně za pravdu, když uznal, že nebyl při činu zcela příčetný.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Oslavy před soudní budovou

„Stále se však jednalo o úmyslné zabití zraněného člověka a odsouzený za svůj čin nese značnou odpovědnost,“ citovala televize Sky News z rozsudku.

Alexander Blackman dostal nově sedm let. A protže si už odseděl půlku trestu, mohl by se podle britského práva dostat brzy na svobodu. Podle obhájce by tomu ta mělo být už za dva týdny.

Podpora veřejnosti

Četař Blackman měl na ostrovech silnou podporu kolegů i veřejnosti. Patrně největší radost měla z rozsudku vojákova manželka.

„Jsme strašně šťastní. Tohle je okamžik, za který jsme tvrdě bojovali. Je těžké uvěřit, že ten den konečně nadešel,“ řekla po vynesení rozsudku viditelně dojatá Claire Blackamnová.

Foto: Profimedia.cz

Dojatá Claire Blackamnová před budovou soudu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám