Hlavní obsah

Británie s Francií ve válce o rybolov, k ostrovu Jersey míří lodě s děly a kulomety

– Londýn
Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Velká Británie poslala dvě hlídkové lodě Královského námořnictva k ostrovu Jersey kvůli obavám, že by se mohl stát terčem blokády ze strany francouzských rybářů. Vyostřily se s nimi pobrexitové spory o lov ryb v kanálu La Manche.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K ostrovu Jersey míří lodě s děly a kulomety Video: MarineTraffic via Storyful, AP

 
Článek

Lodě byly vyslány poté, co ve středu večer první ministr Jersey John Le Fondré varoval v rozhovoru britského premiéra Borise Johnsona, že se francouzské rybářské lodě pokusí zablokovat hlavní přístav na Jersey.

„Večer mluvil premiér s prvním ministrem Jersey a ministrem pro vnější záležitosti Ianem Gorstem o možnostech blokády Saint Helieru,“ uvedl mluvčí kanceláře premiéra. Johnson podle mluvčího „vyjádřil neochvějnou podporu Jersey v krizi“ a zdůraznil, že jakákoli blokáda přístavu, klíčového pro zásobování, je „neoprávněná“.

Po brexitu CANZUK? Vize anglosaské unie nabývá na popularitě

Ekonomika

Mluvčí oznámil vyslání hlídkových lodí, z nichž jedna vyplula už ve středu a druhá ve čtvrtek. K Jersey byly vyslány lodě HMS Severin a HMS Tamar. Obě jsou vyzbrojené dělem a dvěma kulomety. Větší, devadesátimetrový Tamar má i dva rotační vícehlavňové kulomety minigun.

Foto: Toby Melville, Reuters

Ostrov Jersey. Ilustrační foto

Už v úterý francouzská ministryně pro zámořská území Annick Girardinová pohrozila ostrovu, že mu budou přerušeny dodávky proudu, pokud neumožní francouzským rybářům lovit ve svých vodách.

Británie připravuje plány na záchranu oceláren Liberty Steel

Ekonomika

Situace připomíná napětí z počátku sedmdesátých let mezi Británií a islandskými rybáři.

Otázka rybolovu komplikovala vyjednávání dohody mezi Velkou Británií a EU o vztazích po brexitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám