Hlavní obsah

Británie pozastavila povolení běloruským státním aerolinkám

Londýn

Britský Úřad pro civilní letectví v reakci na zatčení novináře Ramana Prataseviče pozastavil provozní povolení na svém území pro běloruskou státní leteckou společnost Belavia. Stejně tak by britské letecké společnosti měly přestat létat v běloruském vzdušném prostoru. Ministr zahraničí Dominic Raab si také předvolal běloruského velvyslance v Británii Maxima Jermaloviče.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo běloruské státní letecké společnosti Belavia

Článek

Krok běloruských úřadů, které v neděli přinutily přistát letadlo společnosti Ryanair v Minsku, ačkoli stroj do země vůbec nemířil, označil Raab za „bezohledný“.

Zadržený novinář se šrámem na čele se na videu doznal k organizaci nepokojů

Evropa

Raab také dodal, že Britové zvažují další sankce vůči Bělorusku.

V dolní sněmovně pak uvedl, že si předvolal běloruského velvyslance Maxima Jermaloviče a bude po něm žádat vysvětlení. Raab zároveň zdůraznil, že chce jednat v koordinaci se spojenci včetně Evropské unie.

Ta se k situaci vyjádřila v pondělí prostřednictvím šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. Ten vyzval k mezinárodnímu vyšetřování incidentu a varoval před sankcemi. „EU zváží důsledky tohoto opatření, včetně přijetí opatření proti odpovědným osobám,“ uvedl Borrell.

Bělorusko donutilo letadlo Ryanairu přistát. Vyslalo i stíhačku

Evropa

Bělorusko v neděli přinutilo letadlo společnosti Ryanair přistát v Minsku, ačkoli stroj letěl z řeckých Atén do litevského Vilniusu a běloruským vzdušným prostorem měl pouze proletět. Letadlo dokonce doprovázela běloruská stíhačka. Důvodem k vynucenému přistání byl novinář Raman Pratasevič, který byl na palubě letounu. Opoziční novinář je kritikem vlády prezidenta Alexandra Lukašenka. Zadržena byla také Pratasevičova přítelkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám