Hlavní obsah

Zadržený novinář se šrámem na čele se na videu doznal k organizaci nepokojů

Aktualizováno

Běloruský novinář Raman Pratasevič se v pondělí objevil na videu, kde popřel, že by měl problémy se srdcem, a doznal se k organizaci nepokojů. Video zveřejnila běloruská státní televize. Podle mluvčí běloruského ministerstva vnitra se Pratasevič nachází ve vyšetřovací vazbě v Minsku. Mluvčí informaci zveřejnila na sociální síti Telegram.

Foto: Stringer, Reuters

Raman Pratasevič u soudu v roce 2017

Článek

Pratasevič se na videu běloruské státní televize Belarus 1 objevil s viditelným šrámem na čele, ve vyjádření říká, že se k němu dozorci chovají korektně. Uvedl, že nemá problémy se srdcem, a doznal se k organizování nepokojů.

„Pokračuji ve spolupráci s vyšetřováním a přiznávám se k organizaci masových nepokojů (po prezidentských volbách) v Minsku," říká na videu šestadvacetiletý blogger.V záběru je vidět pouze on sedící za stolem, co a kdo se nachází mimo záběr, není zřejmé.

Pratasevič byl zadržen poté, co běloruské úřady pomocí stíhačky přinutily v Minsku přistát letadlo společnosti Ryanair, ve kterém cestoval. Podle ruských médií mu ve vlasti hrozí 15 let.

Video se objevilo na Twitteru spolupracovníka opoziční lídryně Svjatlany Cichanouské Franaka Viačorky.

Informace o tom, kde se nyní Pratasevič nachází, se různí. Jeho matka původně uvedla, že je v kritickém stavu v minské nemocnici kvůli potížím se srdcem. Tyto informace ale mluvčí ministerstva vnitra vyvrátila. „Internetem se šíří informace, že se nachází v jednom ze zdravotnických zařízení v Minsku. Uvedené informace se nezakládají na pravdě,” prohlásila mluvčí ministerstva. Správa věznice podle ní od novináře „neobdržela žádné stížnosti na jeho zdravotní stav”.

Kdo je Raman Pratasevič, kvůli kterému zosnoval Lukašenko mezinárodní únos?

Evropa

Cichanouská, žijící v litevském exilu, v pondělí řekla: „Stále nevíme, kde je, ani v jakém je stavu. Existuje vysoká pravděpodobnost, že ho běloruské bezpečnostní složky právě v tuto chvíli mučí.”

Sofija Sapegaová, která novináře na cestě doprovázela, se nachází ve věznici v běloruské metropoli Minsku, dodala Cichanouská s odvoláním na informace příbuzných zadržené ženy. Sapegaová je občankou Ruské federace, ale ruský konzul v Minsku jí podle běloruské opoziční vůdkyně odmítl pomoci.

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Ekonomika

Cichanouská se do litevského exilu uchýlila po loňských srpnových prezidentských volbách, v nichž kandidovala proti dlouholetému autoritářskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Opozice a také některé západní země považují výsledek voleb, podle kterého zvítězil opět Lukašenko, za zmanipulovaný.

Nedlouho po hlasování vypukly v zemi masové demonstrace, proti nimž policie tvrdě zasahovala a desetitisíce lidí zatkla. Ochránci lidských práv hovořili o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících.

Bělorusko a Lotyšsko si vyhostily velvyslance i všechen personál ambasád

Evropa

Šestadvacetiletý Raman Pratasevič je spoluzakladatelem informačního kanálu Nexta, který byl jedním z hlavních zdrojů zpráv o protirežimních protestech. Ve vlasti mu nyní hrozí až 15 let vězení za "hromadné nepokoje". Jeho matka ho podle agentury Reuters v rozhovoru pro portál Nexta označila za hrdinu. "Opravdu doufám, že se mezinárodní komunita kvůli němu probudí. Velmi v to doufám," uvedla Natalija Pratasevičová.

Svět zatím ostře reaguje na nedělní vynucené přistání civilního letadla v Bělorusku a následné zadržení novináře, který byl na palubě letounu. Běloruské úřady přinutily stroj společnosti Ryanair na lince z Atén do Vilniusu přistát v Minsku. Incident odsoudila řada západních zemí a její lídři vyzývají k okamžitému propuštění žurnalisty i ženy, která ho doprovázela. Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie dnes budou v Bruselu jednat o společné reakci.

EU doporučila nelétat přes Bělorusko. Na palubě boeingu Ryanairu byli i agenti KGB

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám