Hlavní obsah

Británie nevstoupí kvůli Assangemu na půdu ekvádorského velvyslanectví

Londýn/Quito
Aktualizováno

Velká Británie odvolala svou hrozbu, že vstoupí na půdu ekvádorského velvyslanectví v Londýně, aby tam zatkla zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange a vydala ho do Švédska. Assangovi udělil Ekvádor azyl a ten je na ekvádorském velvyslanectví. Stažení hrozby ze strany Londýna oznámil podle listu Guardian v sobotu ekvádorský prezident Rafael Correa.

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Ekvádorský prezident Rafael Correa

Článek

"Považujeme tento nešťastný incident za skončený, po hrubém diplomatickém omylu Britů, kteří řekli, že vstoupí na velvyslanectví," prohlásil prezident Correa v projevu s odvoláním na diplomatická jednání mezi oběma zeměmi ohledně Assangeho. Britské ministerstvo zahraničí ujistilo Ekvádor, že ani nehrozilo, že by Británie vstoupila na půdu ekvádorského velvyslanectví.

Britské ministerstvo zahraničí pro BBC uvedlo, že poslalo ekvádorskému velvyslanectví dopis, který má věci uklidnit, a nabídlo rozhovory k řešení. Británie v něm uvedla, že má respekt k mezinárodnímu právu.

Krok přišel poté, co Organizace amerických států na svém zasedání britskou hrozbu odsoudila a poté, co se objevil na internetu snímek britského policisty s tajným materiálem, ze kterého plyne, že měl zadržet Assange za každou cenu i na půdě velvyslanectví.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange na balkóně ekvádorské ambasády v Londýně

Velká Británie ale oznámila, že muži neumožní do této jihoamerické země odejít a britští policisté čekají před budovou ambasády, aby ho zatkli. Tvrdí, že je odhodlána splnit závazky plynoucí z mezinárodních smluv a předat Assangeho do Švédska. Jednačtyřicetiletý Australan tam čelí podezření ze sexuálního napadení, vinu ale popírá a namítá, že jde o vykonstruovaný proces. Sex podle něj byl se souhlasem.

Nejnovější krok by měl zlepšit vztahy mezi Quitem a Londýnem a umožnit další jednání o Assangeově osudu, podotkla agentura Reuters.

Podle některých informací by Assange souhlasil s vydáním do Švédska, pokud by mu Stockholm písemně garantoval, že ho nevydá do USA. Ekvádor také uvedl, že nemíní bránit trestnímu stíhání Assangeho, ale chce ho ochránit před vydáním do USA v souvislosti s úniky amerických tajných zpráv na WikiLeaks.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám