Hlavní obsah

Británie musí odejít z EU do roku 2019, řekl Hollande

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Berlín

Odchod Británie z Evropské unie, který schválili Britové v červnovém referendu, je nezvratný a podmínky pro jeho uskutečnění musejí být vyjednány do konce roku 2019. Na každoročním setkání s francouzskými velvyslanci to v úterý řekl prezident François Hollande. Německý eurokomisař Günther Oettinger přitom naznačil, že by Británie ještě mohla ustoupit od plánovaného odchodu z Evropské unie.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský president François Hollande před Elysejským palácem

Článek

Prezident řekl, že britská premiérka Theresa Mayová musí přijmout obtížná rozhodnutí. Připustil, že potřebuje čas, na zahájení výstupních jednání ale podle něho nemůže čekat příliš dlouho. „Nebylo by to dobré pro Británii ani přijatelné pro Evropu. Podle názoru Francie musí být vše uzavřeno do roku 2019,” zdůraznil Hollande.

Nová premiérka Theresa Mayová jednání o brexitu ještě oficiálně nezahájila, na středu ale svolala kabinet k diskusi o možných prvních krocích tohoto procesu.

Za klíčový považuje rok 2019 i eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost.

Eurokomisař varuje před změnou názoru Britů 

Oettinger, který v rozhovoru zveřejněném v úterý v německém bulvárním listu Bild upozornil, že nebude-li proces vystoupení dokončen do jara 2019, „mohli by nově zvolení britští europoslanci zasednout v příštím evropském parlamentu”.

Sám si však není jist, zda k odchodu Británie z EU dojde. „Každopádně bych na brexit moc peněz nevsadil,” řekl s tím, že „čím déle bude Británie s odchodem (z EU) čekat, tím nejistější bude situace, ať už hospodářsky, či politicky”. Lídři EU přitom podle Oettingera považují výsledek referenda za „politicky závazný” pro britskou vládu.

Oettinger se domnívá, že by právě ekonomické potíže mohly Brity dovést ke změně názoru:  „Pokud se však ekonomická situace Británie v důsledku rozhodnutí opustit EU zhorší, může se změnit názor britské veřejnosti ve prospěch setrvání v Evropské unii.”

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Bývalý guvernér britské centrální banky Mervyn King ale v úterý zpochybnil vládní prognózy, podle kterých brexit uškodí britské ekonomice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám