Hlavní obsah

Brexit se přiblížil, britský parlament schválil prováděcí zákon k rozvodové dohodě s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Dolní komora britského parlamentu ve čtvrtek schválila prováděcí zákon k dohodě o brexitu, kterou premiér Boris Johnson vyjednal s Evropskou unií. Předloha nyní zamíří do horní komory, Sněmovny lordů. Pokud její členové návrh zákona rovněž schválí a následně jej podepíše i královna, opustí Británie po měsících odkladů Evropskou unii s dohodou už na konci ledna, tedy za 22 dní.

Foto: Jessica Taylor, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson v parlamentu

Článek

Pro zákon hlasovalo po třídenní debatě 330 poslanců, proti se jich vyslovilo 231. Schválení předlohy v závěrečném čtení se očekávalo. Konzervativci premiéra Borise Johnsona mají po prosincových parlamentních volbách v Dolní sněmovně pohodlnou většinu. Zákon sněmovna schválila většinou 99 hlasů. To je dokonce více, než jakou většinu konzervativci mají.

Bez kompromisů nezíská Británie přístup na jednotný trh, varovala šéfka EU

Evropa

Boris Johnson varoval členy Sněmovny lordů, aby zákon přijali beze změn a nechtěli jej jakkoli doplňovat, aby to nezpomalilo proces odchodu Spojeného království z EU. Pokud by Sněmovna lordů schválila zákon s dodatky, vrátil by se do dolní komory parlamentu.

Umírnění labouristé se obávají vlivu „Corbyna v sukních“

Evropa

S výzvou Johnson přišel, protože ve Sněmovně lordů nemají konzervativci výhodu silné většiny, uvedla televize SkyNews. Jedním z pozměňovacích návrhů, který má podle britských médií ve Sněmovně lordů šanci na schválení, je dodatek Alfreda Dubse.

Rodák z Prahy, který byl jedním z dětí zachráněných Nicholasem Wintonem před nacisty, chce, aby se do zákona vrátila záruka, že dětští uprchlíci budou moci i po brexitu přicházet za svými rodinami žijícími v Británii. Tuto garanci obsahoval brexitový zákon, který Johnson předložil sněmovně na konci loňského října. Po vyhraných prosincových volbách ale vláda slib z návrhu zákona vyňala. Opoziční labourističtí poslanci se tento týden pokoušeli dodatkem ochranu dětí uprchlíků do zákona vrátit, nebyli ale úspěšní.

Moje nová vláda zemi vyvede z EU do konce ledna, ujistila Brity královna

Evropa

Některé dodatky zamítli poslanci v uplynulých dnech už ve výborech Dolní sněmovny. Byl mezi nimi i labouristický návrh, aby dostali právo na trvalý pobyt všichni občané EU, kteří budou v den brexitu žít v Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám