Hlavní obsah

Moje nová vláda zemi vyvede z EU do konce ledna, ujistila Brity královna

Novinky, jem
Londýn

Britská královna Alžběta II. v projevu k výsledku uplynulých parlamentních voleb a pokračování vlády premiéra Borise Johnsona ujistila, že končí období nejistoty. Noví ministři Jejího Veličenstva teď prý konečně dohodnou jasný scénář vystoupení Spojeného království z Evropské unie a v krátké době ho taky naplní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. v britském parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

„Prioritou mojí vlády je dokončit vystoupení z Evropské unie k 31. lednu. Moji ministři přijdou s legislativou, která zajistí, že Spojené království k tomuto datu vystoupí a přinesou co nejvíce příležitostí pro jeho obyvatele,“ prohlásila královna na půdě britského parlamentu.

Britská vláda bude také usilovat o dohodu o volném obchodu s EU a zahájí jednání o obchodních smlouvách s dalšími vůdčími ekonomikami, uvedla Alžběta II.

„Moji ministři dosáhnou budoucích vztahů s EU na základě dohody o volném obchodu a začnou také s jednáním s dalšími globálním ekonomickými lídry,“ nastínila královna.

Není nač čekat, zní už jasně z Londýna

O tom, že je pryč doba období nejistoty, mluvil po vyhraných volbách už minulý týden staronový premiér Boris Johnson.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Staronový britský premiér Boris Johnson

„Evropskou unii opustíme 31. ledna. Už neexistují žádná ´když´, žádná ´ale´, žádná ´možná´,“ řekl Johnson. Volebním výsledkem, který jeho Konzervativní straně v 650členné Dolní sněmovně zajistil přinejmenším 363 hlasů, mu voliči udělili jasný mandát splnit přání Britů z června 2016. Tehdy se lidé vyslovili v referendu pro odchod z evropského společenství.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Královna Alžběta II. se svým synem princem Charlesem v britském parlamentu

Brexitu nic nebrání, odejdeme do konce ledna, potvrdil Johnson a šel si dát snídani

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám