Hlavní obsah

Brexit přinesl hořké vystřízlivění, přiznávají evropští politici

Novinky, ČTK, aš, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnutí Britů odejít z EU zaskočilo většinu politiků evropských zemí, kteří jsou výsledky referenda většinou zklamáni. Na rozdíl od populistů jsou však premiéři, prezidenti a ministři zahraničí zemí Evropské unie odhodláni udržet jednotu sedmadvacítky.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zastánci odchodu Británie z Evropské unie slaví při zveřejňování průběžných výsledků favorizujících brexit.

Článek

„Brzké ranní zprávy z Británie vedou skutečně k vystřízlivění. Vypadá to na smutný den pro Evropu a pro Británii,” napsalo na Twitteru německé ministerstvo zahraničí jménem šéfa diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera.

„Přál jsem si jiný výsledek," řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. „Evropa bude teď držet pohromadě," vyjádřil také své přesvědčení.

„Proklatě! Špatný den pro Evropu,” poznamenal na sociální síti zase německý vicekancléř a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel.

Evropská unie podle rakouského kancléře Kerna rozhodnutím Britů přišla o část reputace a statusu. Unie se nyní podle Kerna musí snažit minimalizovat negativní dopady brexitu a zároveň se ptát, jak je možné dělat společnou politiku, které budou občané jednotlivých členských zemí rozumět. „Tyto otázky si musí položit ve všech evropských hlavních městech, nejen v Bruselu. Je to otázka ztráty důvěry, před níž si není jista žádná vláda," řekl Kern.

Šéf rakouské diplomacie Kurz zase rakouskému rozhlasu řekl, že unie nyní potřebuje zásadní reformy. Když z osmadvacítky odchází jeden z největších členských států, tak „nemůže zůstat kámen na kameni".

Rozhodnutí Britů musí být pro zbytek členů EU budíčkem, řekl italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. „Itálie doufala v jiný výsledek, ale rozhodnutí padlo... Musíme nyní jednat na rovinu s evropskými občany i s trhy. Pro Evropskou unii je to velice obtížná chvíle," řekl šéf italské diplomacie novinářům. „Na politické úrovni nyní nastal moment, kdy nemůžeme zůstat nečinní," dodal.

Francie lituje rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii, řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Výsledek britského hlasování je podle něj pro Spojené království „smutný”. Evropská unie ale bude navzdory tomu dál existovat. „Musí ale zareagovat a znovu získat důvěru svých občanů,” uvedl Ayrault a dodal: „Je to naléhavé.”

Reklama

Výběr článků

Načítám