Hlavní obsah

Brexit jako časovaná bomba. Na ostrovech sílí hlasy volající po návratu k thatcherismu

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nervozita v Evropské unii roste. Ještě před několika měsíci (dle špiček EU a Británie) nepravděpodobná varianta tzv. tvrdého brexitu se jeví jako čím dál reálnější hrozba. Čas letí a dohoda stále není. Pokud by k odchodu Spojeného království z Evropské unie bez dohody 29. března příštího roku skutečně došlo, nastal by chaos. A na ten by doplatili především Britové.

Foto: Pool, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová.

Článek

Tvrdý brexit znamená odchod Spojeného království bez dohody. Pokud k němu po uplynutí dvouleté lhůty stanovené Lisabonskou smlouvou skutečně dojde, přestanou ze dne na den platit všechny dohody.

V praxi by to znamenalo ekonomickou i dopravní katastrofu, poznamenal deník The Telegraph. Na hranicích by totiž znovu začala platit cla a přísnější kontroly.

Napětí v Irsku

V případě, že se vyjednavači nedohodnou, by navíc musely být zavedeny kontroly na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království. To by mohlo vést k eskalaci napětí.

Za kratší konec provazu tahá britská premiérka Theresa Mayová, která se ocitla mezi mlýnskými kameny. Evropští lídři její návrh odmítli a doma je vystavena ostré kritice za to, že byly navržené podmínky pro Británii příliš nevýhodné. Kritika na britskou premiérku směřuje i z její vlastní Konzervativní strany. Konkrétně z jejího nejkonzervativnějšího křídla.

Palba z vlastních řad

Ozvali se například někdejší ministr zahraničí Boris Johnson, bývalý britský vyjednavač o brexitu David Davis a další vlivní konzervativci. Vyzvali k návratu k hodnotám někdejší dlouholeté premiérky Margaret Thatcherové, jež byla ministerskou předsedkyní v letech 1979 až 1990. Svým mimořádně nekompromisním přístupem si Thatcherová vysloužila přezdívku „železná lady“.

Foto: Adrian Dennis, Reuters

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová

Thatcherová byla schopna se svými francouzskými a německými protějšky jednat hodiny a hodiny a stát si při tom za svým. Ústupky činila nerada, přesto dokázala dosahovat kompromisu. Její třicet let starý projev, v němž kritizovala přenášení kompetencí národních států do Bruselu, citují euroskeptici dodnes. A právě takovým směrem se snaží ti nejkonzervativnější toryové Mayovou tlačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám