Hlavní obsah

Boje zastínily pětihodinové jednání o krizi na Ukrajině

Berlín/Kyjev
Aktualizováno

Po pěti hodinách skončily v noci na pondělí v Berlíně rozhovory ministrů zahraničí Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera i Moskvy vedly k jistému sblížení Ukrajiny a Ruska. Kyjev ale sblížení popírá.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský obrněný transportér na hlídce u Vuhlehirsku.

Článek

Steinmeier hovořil po skončení schůzky o „složitém jednání”.

„Věřím a doufám, že jsme ale v jednotlivých bodech dosáhli pokroků,” dodal. Cílem podle něj nadále zůstává dosažení dohody o příměří na Ukrajině. Ministři podle Steinmeiera nyní informují šéfy svých vlád a prezidenty o výsledcích jednání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Steffi Loos, ČTK/AP

Ministři zahraničí Francie, Ukrajiny, Německa a Ruska (zleva) Laurent Fabius, Pavlo Klimkin, Frank-Walter Steinmeier a Sergej Lavrov na procházce před jednáním.

Ruské ministerstvo zahraničí po ukončení jednání vydalo prohlášení, podle něhož bylo v Berlíně dosaženo „určitého pokroku". Zúčastněné strany se podle Moskvy dohodly, že budou pokračovat v rozhovorech ve stejném formátu a připraví pro předsedy vlád Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa konkrétní návrhy.

Ukrajinská skepse

„Abychom dosáhli pokroku, budeme se muset ještě mnohokrát sejít na pět hodin,” uvedl na svém twitterovém účtu ministr zahraničí Pavlo Klimkim a dodal, že to bylo „pět hodin velmi těžkých rozhovorů”.

„Kompromis není možný tam, kde by se stát ocitl za červenou čarou. Ukrajina na berlínské schůzce tuto čáru nepřekročila," uvedl ukrajinský ministr. Podle ukrajinské agentury Unian ale z jeho slov vyplynulo, že pozitivní výsledky berlínská schůzka nepřinesla.

Už první zpráva ukrajinského ministerstva zahraničí byl skeptická, když ředitel politického oddělení Oleksij Makjeev uvedl: „Rozhovor byl vážný. Nastal čas pro interpretaci diplomatických prohlášení. Klimkin řekne pravdu.”

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruští rebelové na tanku ve městě Krasnodon na východě Ukrajiny

Ve stínu bojů 

Schůzku zastínily tvrdé boje u Luhansku a Doněcku, kde postupuje ukrajinská armáda. Postup ukrajinských jednotek je podle místních médií nekompromisní. Vojáci pronikli do Luhanska a obsadili údajně část jednoho z obvodů. Operace je vedena ze severovýchodu přes předměstí Velyka Verhunka. Bojuje se ale i na jihovýchodě Luhanska, kde se povstalci neúspěšně pokusili obnovit své pozice při silnici vedoucí k ruským hranicím. Zcela zničena přitom údajně byla obec Chrjaščuvate.[celá zpráva]

Konvoj s ruskou pomocí pro Ukrajinu stále stojí na hranicích a dále jej blokují celní procedury. Do Luhansku nevyjel. Červený kříž navíc trvá na bezpečnostních zárukách, jejichž potřebu zvýraznily právě tvrdé boje u města.

Reklama

Výběr článků

Načítám