Hlavní obsah

Bělorusové migrantům prostříhávají hraniční plot, tvrdí Poláci. Ukázali video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polské ministerstvo obrany tvrdí, že příslušníci běloruských bezpečnostních sil v noci na úterý pod rouškou tmy stříhali díry v hraničním oplocení, aby jím mohli proniknout migranti. Na důkaz ukázalo video, na němž je vidět skrčená postava v uniformě stříhající plot s ostnatým drátem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruské síly se snaží poničit plot na bělorusko-polských hranicích (video je bez zvuku)Video: Polish Ministry of Defence, Reuters

 
Článek

Polská pohraniční stráž v úterý ráno sdělila, že v pondělí zmařila celkem 224 pokusů o překročení hranice z Běloruska do Polska. Stočlenná skupina se prý o průnik do země pokusila v úseku hranice u obce Dubicze Cierkewne. Z Polska bylo podle úřadů vykázáno dalších 29 cizinců.

V oblasti polsko-běloruské hranice jsou podle odhadů světových médií v současné době tisíce běženců převážně z Blízkého východu a Afghánistánu.

Pohybují se de facto na území nikoho, protože běloruské bezpečnostní složky je doprovodily k polské hranici a ty polské je odmítají pustit dál. Nemohou tedy tam ani zpátky.

Přehledně: Co se to děje na polsko-běloruské hranici

Evropa

Zatímco Poláci a evropští představitelé tvrdí, že jde o akt hybridní války, kterým režim prezidenta Alexandra Lukašenka cynicky zneužívá civilisty jako nátlakové jednotky s cílem destabilizovat Evropu, Minsk tvrdí, že jen z humanitárních důvodů umožňuje žadatelům ucházet se o azyl v EU. Z nehumánního zacházení naopak viní Poláky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti přitáhli žiletkový drát k hraničnímu přechodu mezi Polskem a BěloruskemVideo: Polish Ministry of Interior/Polish Border Guard, Reuters

Fámy o volné cestě do Německa

V pondělí vzrostlo napětí na běloruské straně hraničního přechodu do Polska Bruzhi-Kuźnica, kde se shromáždilo velké množství migrantů. Přešli tam za doprovodu běloruské policie z dočasného tábora v lese, kde žili týden ve stanech a provizorních přístřešcích při nulové teplotě bez dostatku jídla a vody. Podle polské policie jim běloruské úřady nalhaly, že přijedou autobusy, které je dopraví do Německa.

Cesta do Německa je volná, kolují fámy mezi migranty na polských hranicích

Evropa

Lukašenko chce mluvit s Merkelovou

Lukašenko rovněž sdělil, že chce o migrační krizi znovu mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S Merkelovou Lukašenko telefonicky hovořil už v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám