Hlavní obsah

Bagdádího konec je pro Islámský stát velkou ranou, ale nikoli smrtící, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smrt šéfa Islámského státu abú Bakra Bagdádího je pro teroristickou organizaci symbolickou ranou, neznamená však konec islámského terorismu nebo velkou změnu v chování skupiny. Hrozba v regionu je stále velmi živá, citoval analytiky server The Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Článek

„Modus operandi organizace se nijak dramaticky nezmění a její operace budou omezeny spíše kvůli rozsáhlým vojenským akcím a nedostatku financí než kvůli smrti jednoho člověka,“ napsal izraelský analytik Avi Issacharoff. „Islámský stát je nyní více ideou než realitou a jako takový bude pokračovat, třeba v pozměněné formě, v ohrožování Západu,“ domnívá se Issacharoff, který připomněl, že i po smrti Usámy bin Ládina narostla myšlenka salafistického džihádu do nových výšin brutality, která přesáhla i krutou Al-Káidu.

Bagdádí chcípl jako pes, potvrdil smrt šéfa Islámského státu Trump

Amerika

Také další analytik Joseph Krauss uvádí, že smrt Bagdádího je pro IS spíše symbolická rána. „Bagdádího schopnost vést každodenní operace organizace byla velmi omezená. Kvůli neutuchající aktivitě zpravodajských služeb se musel neustále nenápadně pohybovat mezi tajnými stanovišti jen s několika věrnými a bez elektronické komunikace,“ napsal Krauss.

Podle něj však bude Bagdádího složité nahradit, právě proto, že dlouhodobé unikání západní spravedlnosti z něj mezi jeho následovníky vytvořilo něco jako mýtus. „Je možné, že budoucí šéf Islámského státu má nyní na sobě vězeňský úbor, v tichosti rekrutuje příznivce za betonovými zdmi s ostnatým drátem a plánuje svůj další krok, právě tak, jako kdysi Bagdádí,“ uzavřel Krauss.

Kurdské milice YPG oznámily, že spolu s USA zabily mluvčího IS

Blízký a Střední východ

Smrt abú Bakra Bagdádího v neděli oficiálně oznámil americký prezident Donald Trump. Šéf Islámského státu byl podle něj zahnán spolu s jeho třemi dětmi do tunelu pod úkrytem v Sýrii, kde na sobě odpálil vestu s výbušninami.

Reklama

Výběr článků

Načítám