Hlavní obsah

Atentátník z Petrohradu mohl prodělat výcvik v Sýrii a být členem spící buňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Ruští vyšetřovatelé podle agentury TASS prověřují informace, že muž podezřelý z teroristického útoku v petrohradském metru možná prošel výcvikem v jednotkách Islámského státu (IS) v Sýrii. Server Gazeta.ru uvedl, že mohl být členem spící buňky IS v Rusku. Islámský stát ani jiná radikální organizace se však k útoku zatím nepřihlásily.

Foto: Reuters

Atentátník Akbaržon Akramdžanovič Džalilov na fotografii z průkazu

Článek

„On (Džalilov) 29. listopadu 2015 odletěl z Petrohradu do Istanbulu, odkud se podle předběžných informací mohl vydat do Sýrie, aby v řadách Islámského státu prodělal výcvik,” řekl zdroj agentury TASS. Podle něj se Džalilov po odletu z Ruska delší dobu v zemi neobjevil.

Server Gaztea.ru uvedl s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování, že Džalilov mohl být členem spící buňky IS, jejíž členové dlouhodobě skrývali své záměry a nedávali najevo ani své přesvědčení. Podle něj Islámský stát ani tyto buňky nemůže plně řídit.

Ruské tajné služby se také podle Gazety.ru snaží objasnit, jak mohl být případně naverbován. Džalilov je hlavním podezřelým z odpálení sebevražedné nálože v petrohradském metru. Trhavina zabila 14 lidí včetně atentátníka a pět desítek dalších zranila. Podle informací zdravotníků je stav tří lidí vážný.

V Petrohradu zadrželi osmého verbíře IS

Osmý podezřelý z verbování do organizace Islámský stát a Fronty an-Nusra byl zadržen v Petrohradě. Ve čtvrtek to uvedla ruská vyšetřovací služba: „5. dubna 2017 bylo na základě vyšetřování a prohlídek zadrženo ve spolupráci s tajnou službou FSB, příslušníky ministerstva vnitra a ruskými gardisty osm osob ze středoasijských republik.”

Dříve se uvádělo, že bylo zadrženo sedm lidí. Není jasné, zda osmý byl zadržen později. Všichni jsou podezřelí, že od listopadu 2015 verbovali do řad IS a Fronty an-Nusra a dalších organizací bojovníky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám