Hlavní obsah

Atentátník z Londýna naplnil kýbl s výbušninou šrouby, aby způsobil větší škody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podrobnosti o náloži použité před týdnem při atentátu v londýnském metru zazněly v pátek u soudu, kde si osmnáctiletý Iráčan Ahmed Hassan Mohammad Ali vyslechl obvinění z pokusu o vraždu a výroby trhaviny. Mladík se pokusil vyrobit nebezpečný triaceton triperoxid (TATP) z běžně dostupných chemikálií, které si objednal na internetu, uvedl list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Obviněný Ahmed Hassan u soudu

Článek

U soudu zaznělo, že si že bombu vyráběl v domě v Sunbury u svých pěstounů, kteří se ho ujali v roce 2015, kdy ilegálně vstoupil na půdu Spojeného království.

Přes webový obchod Amazon si objednal nezbytné chemikálie. Do kýblu, kam uložil vyrobenou trhavinu, dal také šrouby, čepelky a další předměty, aby způsobila při explozi větší zranění. Nálož opatřil časovacím zařízením. „Předměty nalezené při prohlídce jeho bydliště odpovídaly tomu, že na této adrese vyrobil bombu,“ řekl žalobce Lee Ingham.

Foto: Social Media, Reuters

Vagón metra s ohořelým kbelíkem.

U soudu ale zaznělo, že bomba byla špatně vyrobená, takže nevybouchla, jen vyhořela. „Exploze vytvořila ohnivou kouli, která zranila třicet lidí včetně jedné ženy, jež utrpěla vážnější popáleniny. Chemická analýza potvrdila, že šlo o vysoce výbušné TATP. V tomto případě tam bylo několik set gramů TATP. Došlo jen k částečné explozi,“ dodal Ingham.

Podle něj nálož „obsahovala všechny potřebné složky, ale nebyla správně sestrojena”.

Nálož obviněný minulý pátek odnesl v chladící tašce z Lidlu. Odjel s ní vlakem do Wimbledonu, kde přestoupil na metro. Z vagónu pak vystoupil, bomba se později vzňala těsně před stanicí Parsons Green.

Foto: Sylvain Pennec, Reuters

Taška s hořícím bílým kbelíkem ve vagónu londýnského metra ve stanici Parsons Green

Dopaden byl o den později 19:50 večer v Doveru, když se pokoušel utéci do Francie. [celá zpráva]

Poslední dobou měl Ahmed Hassan Mohammad Ali potíže s policií i s úřady. Také dával najevo nenávist. Žalobce uvedl s odkazem na svědkyni, že jí řekl, že jeho rodiče byli zabiti v Iráku a že se obává, že bude poslán zpět. Proto požádal o azyl, i když dal najevo nenávist vůči britské společnosti a vládě.

Jeho obhájkyně Emma Labieová nepožádala o kauci. Mladík proto zůstane ve vazbě až do soudu 13. října.

Z šesti zadržených už policie propustila tři, 21letého Syřana, který přebýval u stejných pěstounů, 48letého muže a nově i 17letého teenagera zadrženého ve čtvrtek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám