Hlavní obsah

Atentátník Abdeslam byl poprvé u soudu, odmítl vypovídat

– Paříž • Aktualizováno

Jediný přeživší atentátník z Paříže Salah Abdeslam se poprvé od vydání z Belgie do Francie objevil před soudem. Vyšetřovatelé a tajné služby si od jeho výpovědi hodně slibovali, protože byl přímým účastníkem listopadového masakru ve francouzské metropoli, Belgičan ale využil práva nevypovídat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Abdeslam přijíždí k souduVideo: Reuters

 
Článek

Abdeslam dorazil z věznice Fleury-Mérogis stojící jižně od francouzské metropole k pařížskému soudu v 7:15 v policejním konvoji, na jehož pohyb dohlížel vrtulník. První den procesu skončil krátce po poledni.

Soudci chtějí během procesu objasnit nejen Abdeslamovu roli při atentátech, ale také vnést jasno do některých dosud zamlžených momentů celé akce.

Abdeslam sliboval, že bude spolupracovat. Podle jeho advokáta Franka Berona chce vypovídat později, je prý potřeba "dát mu čas". Problémem prý může být umístění ve zmíněné věznici, kde je jeho cela 24 hodin denně sledována kamerou. Zadržovaný uvedl, že "není v dobrém stavu".

Výpověď Salaha Abdeslama by mohla pomoci dopadnout další, dosud neznámé teroristy, kteří byli do útoků zapojeni, a celkově osvětlit strukturu sympatizantů Islámského státu v Evropě. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Salah Abdeslam (druhý zleva)

Mluvit by měl o přípravách krveprolití, při němž devítičlenné komando loni v listopadu povraždilo 130 lidí.

Řidič, který se neodpálil 

Salah Abdeslam čelí obvinění, že dovezl tři sebevražedné atentátníky na francouzský národní fotbalový stadión Stade De France, před nímž se ve jménu Islámského státu odpálili. Proč se neodpálil také, není jasné. Rodina sice tvrdí, že si to na poslední chvíli rozmyslel, vyšetřovatelé ale mají za to, že se měl odpálit později a jinde.

Tomuto závěru odpovídá i fakt, že se už v dětství přátelil s Abdelhamidem Abaaoudem, mozkem celé operace, jak uvedl list La Libre Belgique. Přestože se tento islámský radikál útoku, který naplánoval, nezúčastnil, zemřel o pět dní později při policejní operaci v pařížské čtvrti Saint-Denis.

Salah Abdeslam byl dopaden 18. března, tedy 126 dní po útocích v Paříži a čtyři dny před útoky v bruselském metru a na letišti Zaventem. V belgické metropoli zemřelo 35 lidí a vyšetřovatelé mají podezření, že do útoků byl Abdeslam také zapleten.

Související téma:

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Až do příjezdu soudu byl Salah Abdeslam vězněn na samotce v přísně střežené káznici Fleury-Merogis, kde jej nepřetržitě hlídá kamera. A na stejné místo se vrátí i po skončení pátečního soudního líčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám