Hlavní obsah

Trumpův vazal nám nebude diktovat! Velvyslanec USA pobouřil svými výroky Berlín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Americký velvyslanec v Německu Richard Grenell svými výroky o podpoře konzervativních sil napříč Evropou pobouřil německé politiky. Německá vláda požádala Spojené státy o vysvětlení. Americké ministerstvo jeho vyjádření pro hlásnou troubu americké alternativní pravice Breitbart hájí právem na svobodu projevu, přesto ale kritika nepolevila.

Foto: Reuters

Velvyslanec USA v Německu Richard Allen Grenell

Článek

Grenell se v rozhovoru pro ultrakonzervativní americký server Breitbart News vměšoval do evropské vnitřní politiky, když prohlásil: „Rozhodně chci posílit konzervativce napříč Evropou, jiné vůdce.“

V rozhovoru zveřejněném v neděli navíc pravil: „Myslím si, že existuje ohromná vlna konzervativní politiky, která se vzedmula kvůli neúspěšné politice levice. O tom není pochyb a pro mne je to vzrušující doba.“

Za silný okamžik označil, že do minulosti odchází malá elita, „která lidem říkala, že nemají šanci vyhrát a vysmívala se jim“. Lidé podle něj nemohou „dovolit politické třídě, aby určovala před konáním voleb, kdo zvítězí a kdo by měl kandidovat”.

Pobouření v Německu

Jeho slova vyvolala okamžitě pobouření. „Evropští občané a občanky si nenechají od Trumpova vazala říkat, jak mají volit. Americký diplomat, který se takto vměšuje do demokratického boje, prostě nemá na svém místě co dělat,” uvedl místopředseda německé vládní sociální demokracie Thorsten Schäfer-Gümbel.

Foto: Reuters TV, Reuters

Americký velvyslanec v Německu Richard Allen Grenell

Německý europoslanec Reinhard Bütikofer sdělil, že Grenell by nemusel být „efektivní ve své funkci, jestliže tak nerozumí svému poslání; je to už jeho druhý přešlap“. Grenell čelil kritice už v květnu, kdy řekl poté, co avizoval Donald Trump sankce na Írán, že by „všechny německá firmy měly hned ukončil své působení v Íránu“.

Bývalý předseda SPD a Evropského parlamentu Martin Schulz řekl, že Grenell, který je věrným stoupencem prezidenta Trumpa, se chová jako pravicově extremistický koloniální důstojník: „Velvyslanci jsou zástupci svých států a ne politických hnutí.”

Německé ministerstvo zahraničí oznámilo, že se oficiálně obrátilo na Spojené státy, aby byla slova objasněna a jestli je Grenell skutečně řekl tak, jak byla publikována, uvedla televize NBC.

Grenella se zastalo americké ministerstvo zahraničí

Grenell se hájil slovy: „Absurdní. Naprosto odsuzuji tyto komentáře. Nevkládejte mi do úst žádná slova. Idea, že podporuji nějaké kandidáty či strany, je směšná. Stojím za svými vyjádřeními, že zažíváme probuzení mlčící většiny, těch, kteří vedeni Trumpem odmítají elity a jejich bubliny.“

Grenell ale přímo v rozhovoru vyjádřil podporu rakouskému kancléři Sebastianu Kurzovi. „Myslím si, že Sebastian Kurz je rocková hvězda. Jsem jeho fanda.“

„Jako Američané věříme v právo na svobodu projevu. Velvyslanci mají právo na vyjádření svého názoru. Jsou zástupci Bílého domu, ať jde o tuto nebo jinou vládu a a my slyšíme, jak vyjadřují své názory,“ komentovala diplomatickou kauzu mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová.

Špinavý Grenellův slovník potápí vztahy USA a Německa

Protesty však neskončily ani poté. Křesťanskodemokratický poslanec Andres Nick, který je členem parlamentního výboru pro zahraniční záležitosti, varoval Grenella, jenž má být ve středu přijat na ministerstvu zahraničí, že „jeho čas být efektivním a schopným velvyslancem v této zemi může rychle vypršet“.

Nick označil jeho slovník za „velmi nevhodný“ a připomínající extremistické politiky z doby, kdy k moci mířili nacisté. „Jestliže přeložíte v tomto kontextu slova probuzení a posílení, objeví se vám velmi nechutný německý jazyk připomínající dvacátá a třicátá léta,“ řekl. Podle něj by měl být Grenell „lépe poučen“ o německé historii.

K případnému vypovězení Grenella Nick poznamenal, že je na Spojených státech, kdo je zastupuje v Berlíně, ale že Grenell riskuje, že uštědří dlouhodobou ránu vzájemným vztahům, bude-li jednat, jak jedná. „Pokud to není tradiční velvyslanec ale píárista pro alternativní pravicová hnutí v Evropě, pak tu máme problém,“ dodal podle stanice Deutsche Welle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám