Hlavní obsah

Al-Káida zakládá v Evropě lesní požáry, tvrdí tajná služba

Za vlnou ničivých lesních požárů na jihu Evropy v posledních měsících je podle ruské tajné služby koordinovaná akce buněk teroristické organizace al-Káida. Tvrdí to alespoň podle britského listu Daily Maily ruská tajná služba.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozsáhlé požáry trápí španělskou ValenciiVideo: Reuters

 
Článek

Jen v posledním týdnu lesní požáry šířené silným větrem vedly k evakuaci 2000 obyvatel na východě Španělska. Evakuovaných však bylo ve Španělsku a také Portugalsku již mnohem více a obětí se počítají na desítky.

Server Telegraph tvrdí, že na al-Káidu jako žháře ukázal na setkání šéfů ruských služeb ředitel ruské agentury FSM Alexander Bortnikov: “Mělo by se vzít na vědomí, že zakládání lesních požárů v zemích Evropské unie je součástí nové tendence al-Káidy v duchu strategie tisíce řezů.”

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanárské ostrovy zachvátily mohutné požáryVideo: Reuters

Muslimští radikálové se tak podle něj snaží způsobit co největší ekonomické škody i podlamovat morálku obyvatel bez náročných příprav a vysokých finančních výdajů a náročného vybavení.

Al-Káida své stoupence vyzvala k zakládání požárů již v květnu nejen v Evropě, ale především ve Spojených státech. V časopise Inspire vyšel i návod, jak takový požár založit s pomocí jednoduché zápalné bomby.

Reklama

Související témata:

Související články

Počet obětí terorismu ve světě klesl

Ve světě bylo loni zaznamenáno méně teroristických útoků a poklesl i počet obětí těchto činů. Podle Spojených států k tomu přispělo zabití Usámy bin Ládina...

Ve Španělsku zadrželi tři členy Al-Káidy

Na jihu Španělska zadrželi tři lidi podezřelé z členství v teroristické síti Al-Káida, uvedl server BBC s odvoláním na španělská média. Muži ukrývali jedy...

Výběr článků

Načítám