Hlavní obsah

Aktivisté proti očkování v Rakousku uštvali lékařku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko je v šoku z dobrovolné smrti lékařky Lisy-Marie Kellermayrové, která veřejně zdůrazňovala účinnost očkování proti koronaviru a které odpůrci protipandemických opatření a vakcín proti nemoci covid-19 vyhrožovali smrtí. V sobotu to sdělila televize ORF.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tělo nalezli v pátek v její ordinaci v obci Seewalchen am Attersee. Prokuratura ve Welsu potvrdila, že spáchala sebevraždu, a uvedla, že na místě byl nalezen i dopis, jehož obsah nechce zveřejnit.

Kellermayrová před měsícem oznámila, že po více než sedmi měsících vyhrožování smrtí dočasně pozastavuje lékařskou praxi. Potvrdila, že na bezpečnostní opatření vynaložila více než sto tisíc eur (2,46 milionu korun), když si na vlastní náklady najala ozbrojenou ochranku. V polovině července oznámila, že praxi definitivně uzavírá.

Co dělaly úřady?

„Sledujeme vás a takové tvory postavíme před lidové soudy, které budou v budoucnu zřízeny. Popravě neuniknete,“ psal anonym.

Policie a prokuratura, které vyšetřovaly výhrůžky popravou, čelí výtkám, že reagovaly pozdě a udělaly příliš málo.

Rakousko se s povinným očkováním zahnalo do slepé uličky, tvrdí politici

Koronavirus

Publicistka Ingrid Brodnigová, autorka knihy „Hass im Netz. Was wir gegen Hetze, Mobbing und Lügen tun können“ (Nenávist na síti. Co můžeme udělat proti štvaní, šikaně a lžím), napsala na Twitteru kromě kondolence také doporučení, aby exekutiva „objasnila své vlastní jednání či nečinnost v tomto případě“.

Florian Klenk, šéfredaktor vídeňského týdeníku Falter, který lékařku dobře znal a který s ní podle vlastního vyjádření nedávno několik hodin telefonoval, popisuje, jak byla „traumatizovaná, šokovaná, vystrašená“. „Kvůli nenávisti, s níž se setkala na síti, a kvůli tomu, co vnímala jako nedostatek pomoci ze strany policie a úřadů,“ dodal.

Žalobci ve Welsu loni zastavili vyšetřování proti podezřelému z Německa s odůvodněním, že pro něj nejsou kompetentní. Poté počítačový aktivista identifikoval dva podezřelé, kteří údajně psali výhrůžné e-maily, ale nic se nedělo.

Zdravotníci v Rakousku dostávají od antivaxerů dopisové bomby

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám