Hlavní obsah

Agent MI6 hájí tajnou službu: Brutální útok na vojáka nešlo předvídat

Londýn

Bývalý člen britské tajné služby MI6 Richard Barrett hájí své někdejší kolegy z MI5, kteří nezasáhli proti dvojici nigerijských radikálů, jež ubodala vojáka Lea Rigbyho na ulici před kasárny ve Woolwichi. MI5 přiznala, že muže sledovala osm let, ale nepovažovala je za hrozbu. Kvůli tomu se bude muset zpovídat poslancům.

Foto: Reuters

Muž drží v zakrvavených rukou sekáček na maso a velký nůž.

Článek

Barrett řekl BBC, že takové útoky je mimořádně těžké odhalit předem. Podle něj Michael Adebolajo z Greenwiche a Michael Adebowale z Romfordu v Essexu „zřejmě do nedávné doby neměli v úmyslu spáchat takovýto zločin“.

„Předpokládám, že tito lidé vzešli z malé komunity bez spojení se zámořím nebo vazbami ve Velké Británii, které by připoutaly větší pozornost tajných služeb,“ dodal.

Oba muži byli v posledních letech několikrát vyšetřováni, ale prý nepředstavovali hrozbu. Podle doslovného vyjádření tajné služby "není nepřesné říci, že nebyli považováni za lidi, kteří zrovna plánují útok". Jeden z dvojice podezřelých byl loni zadržen policií, když odjížděl ze země. [celá zpráva]

Barrett dodal, že je těžké stanovit mez, kdy člověk s radikálními názory přejde od slov k činům.

Adebolajo se účastnil v roce 2007 demonstrace proti zatčení muslima z Lutonu. Držel v ruce transparent s nápisem Křižáci proti muslimům. Stál za radikálním klerikem Anjemem Choudarym. Podle Choudaryho říkal Adebolajo věci, proti nimž by většina muslimů nebyla. Uvedl, že byl šokován tím, co se stalo, hned ale dodal: "Jeden člověk zabitý na ulici se nevyrovná stovkám a tisícům a miliónům, které byly zmasakrovány britskou a americkou zahraniční politikou."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám