Hlavní obsah

Tajné služby sledovaly vrahy britského vojáka, neviděly nebezpečí

Londýn
Aktualizováno

Oba muslimové podezřelí z útoku na britského vojáka, kterého ve středu podřezali v londýnském Woolwichi, byli v hledáčku tajných služeb. BBC to ve čtvrtek potvrdil zdroj z britského parlamentu. Jedním z útočníků je 28letý Brit nigerijského původu Michael Adebolajo narozený v Lambethu, který před deseti lety konvertoval k islámu a změnil si jméno na Mujaahid.

Foto: Reuters

Muž drží v zakrvavených rukou sekáček na maso a velký nůž.

Článek

Oba muži byli v posledních letech několikrát vyšetřováni, ale nepředstavovali hrozbu. Podle doslovného vyjádření tajné služby "není nepřesné říci, že nebyli považováni za lidi, kteří zrovna plánují útok". Jeden z dvojice podezřelých byl loni zadržen policií, když odjížděl ze země.

Policie kvůli vraždě podnikla už několik razií, mimo jiné prohledali byt jednoho z útočníků v Greenwichi. Policejní anton odvezl ze sousedství dvě třicetileté ženy, jednu straší ženu a teenagera. Prohledána byla i jedna adresa v Saxilbu v hrabství Lincolnshire, kde žila část Adebolajovy rodiny, a zapečetěn byl byt jeho sestry v Romfordu.

Podle svědků dvojice zaútočila ve středu v 14.20 místního času (15.20 SELČ) noži a sekáčkem na vojáka na náměstí Artillery nedaleko woolwichských kasáren. Křičeli přitom Alláh je velký.

Ani jeden z nich se nepokusil utéci. Když si je jeden kolemjdoucí natáčel na telefon, jeden z nich, zřejmě právě Adebolajo, řekl: „Myslíte si, že budou umírat politici? Ne. Budou to obyčejní kluci – jako vy a vaše děti.“ Důvodem útoku podle něj je nasazení britských vojáků v cizině, kde zabíjejí muslimy: „Řekněte jim, ať stáhnou naše vojáky, a budete všichni moci žít v klidu."

Britský premiér David Cameron v reakci na útok řekl, že Spojené království nikdy „nekapituluje před terorem nebo terorismem“.

Britské ministerstvo obrany uvedlo, že zavražděným byl 25letý Lee Rigby z Manchesteru, jenž po sobě zanechal dvouletého syna. Rigby sloužil v 2. praporu královského mušketýrského pluku jako kulometčík. Sloužil v Afghánistánu, Německu a na Kypru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám