Hlavní obsah

Afghánistán a zlepšení vztahů s Ruskem jsou hlavní priority nového šéfa NATO

Novinky,

Nový generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen v pondělí představil hlavní cíle NATO. Na prvním místě stojí zabezpečení Afghánistánu, na druhém pak zlepšení vztahu s Ruskem. Za důležitou označil i oblast východní části Balkánu a Středomoří, boj s piráty a také se začne s restrukturalizací organizace, která by se podle něj měla dále rozšiřovat.

Foto: Yves Herman , Reuters

Nový generální tajemník NATO Rasmussen přichází přednést svůj první projev.

Článek

„Musím uspět v Afghánistánu. Je jasné, jaký význam má pro globální bezpečnost, aby se Afghánistán opět nestal základnou mezinárodního terorismu,“ řekl Rasmussen a dodal, že to je důležité i pro samotné obyvatele země, zejména ženy.

Nejbližším cílem je podle něj uspořádat důvěryhodné prezidentské volby. Dlouhodobým cílem je pak zajistit bezpečnost, kterou by měly zabezpečovat afghánské ozbrojené složky.

Ani poté se však nemíní NATO stáhnout. „Nemůžeme umožnit propagandistům Tálibánu, aby říkali, že se chceme odtamtud stáhnout. Budeme tam tak dlouho, jak bude třeba a budeme Afghánce podporovat, aby se postavili na vlastní nohy.“

Zlepšit vztahy s Ruskem

Druhou prioritou jsou podle nového generálního tajemníka NATO vztahy s Ruskem. „Jsem přesvědčen, že bychom měli rozvinout skutečné strategické partnerství s Ruskem, rozšiřovat spolupráci v oblastech, kde máme společné bezpečnostní zájmy, jako je boj proti terorismu, Afghánistán, boj proti pirátství a pašování zbraní,“ řekl Rasmussen, který ale zůstal realistou.

„Nejsem snílek, budou tu zásadní otázky, kde se neshodneme, musíme trvat na tom, aby Rusko plně dodržovalo mezinárodní závazky, bude respektovat územní celistvost svých sousedů,“ uvedl a jmenoval několik plánů, které vnímá Moskva jako citlivé.

Je to nejen Gruzie, protože Rusko uznalo separatistickou Jižní Osetii a Abcházii. Rasmussen také uvedl, že podporuje další rozšiřování NATO, Rusko přitom nechce, aby do aliance vstoupila Ukrajina a Gruzie. Odtržení Kosova, které vyhlásilo nezávislost, Rasmussen označil za úspěch spolupráce OSN a Aliance, přičemž Moskva jednostranné odtržení Kosova kritizuje.

„Nemůžeme dovolit, aby tyto oblasti, kde se neshodneme, otrávily naše vztahy. Měli bychom budovat spolupráci a důvěru, NATO není nepřítelem Ruska není zaměřeno proti Rusku. Máme mnoho společných bezpečnostních zájmů,“ dodal. O sporném plánu vybudování amerického protiraketového deštníku v ČR a Polsku, který Moskvě vadí, se nezmínil.

Nová podoba NATO

Rasmussen také zdůraznil význam vztahů s Balkánem a zeměmi okolo středozemního mořem, s jejichž zástupci chce jednat, aby se rozvíjel dialog v oblasti.

Dalším cílem je také vytvořit novou strategickou koncepci, což se jeho předchůdci nedařilo. Podle něj je to důležité. „Poslední strategická koncepce byla přijata před deseti lety. Od té doby se NATO co do velikosti zdvojnásobilo, přibylo misí a objevily se nové hrozby. Je proto nutné nastínit novou společnou cestu vpřed.“

Už má tým tuctu expertů, který vede Albrightová, který bude jednat i s veřejností o budoucnosti aliance.

Reklama

Související články

NATO a Rusko obnovily vojenskou spolupráci

Moskva a Severoatlantická aliance se v sobotu dohodly na obnovení vojenské spolupráce. Po jednání Rady NATO-Rusko na řeckém ostrově Korfu to oznámil generální...

Výběr článků

Načítám