Hlavní obsah

Rusové chystají novou obkličovací operaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruské síly se připravují k obklíčení Severodoněcku a Lysyčansku, varovala v úterý britská vojenská rozvědka i ukrajinský generální štáb. Podle štábu Rusové posilují své jednotky a zlepšují své pozice u Vasylivky v Záporoží a připravují se na obnovení ofenzivy v Záporoží.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští vojáci během patroly

Článek

Britská vojenská rozvědka uvedla, že Rusko zesílilo intenzitu svých operací na Donbasu v rámci své snahy obklíčit Severodoněck, Lysyčansk a Rubižne.

„Ve směru na Bachmut nepřítel zlepšil svou taktickou pozici v oblasti osady Vasylivka. Útočníci přeskupují vojska, posilují jednotky, aby obnovili útočné akce ve směru Vasylivka–Kamenskoje,“ uvádí se ve zprávě generálního štábu.

Pro krytí této operace Rusko soustředilo raketomety a dělostřelectvo.

Vasylivka spadající do okresu Soledar leží u trasy zásobování ukrajinských sil v Severodoněcku–Lysyčansku.

Jde o jižní část předpokládaných „kleští“, poznamenala BBC. Rusové by rádi obklíčili ukrajinské jednotky na Donbasu, protože se jim přes hlubokou obranu nedaří postupovat.

Britská rozvědka uvedla, že severní a jižní špička kleští jsou od sebe vzdálené jen 25 km. Pokud by ovládly kapsu u Severodoněcku, získali by Rusové skoro celou Luhanskou oblast, varovala rozvědka.

Intenzivní boje se odehrávají na celém východě a do „hloubky obrany našich vojsk v oblasti Doněcku, Slobožansku a Jižní Buk“, přiznává velení ukrajinské armády. Nejsilnější útoky ruská armáda vede v Doněcké oblasti, konkrétně u Lysyčansku a Severodoněcku.

Rusové, aby podpořili ofenzivu, nasadili další dělostřelecké jednotky v jižní části Izjumu.

Nadcházející týdny války budou těžké, varoval Zelenskyj

Evropa

Ukrajinský generální štáb upozorňuje, že roste hrozba raketových a leteckých úderů proti Ukrajině z území Běloruska. Ruská armáda přesunula do Brestské oblasti divizi iskander-M, která je asi 50 kilometrů od hranice s Ukrajinou.

U Charkova se Rusové zaměřují na udržení svých pozic a zlepšení své taktické pozice.

Velení ukrajinské armády tvrdí, že za posledních 24 hodin bylo ve směru Doněck a Luhansk odraženo šestnáct nepřátelských útoků, zlikvidováno osm tanků, dvacet dva obrněných vozidel a jedno nepřátelské vozidlo.

Letectvo a protivzdušná obrana sestřelily šest ruských dronů, střelu s plochou dráhou letu a 30 obrněných vozidel, uvedl ukrajinský štáb. Ověřit tyto informace z nezávislých zdrojů nelze.

Příměří bez stažení ruských vojsk by válku protáhlo na léta, prohlásil Podoljak

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám