Hlavní obsah

Polští celníci stříleli na německou výletní loď

Právo, DPA, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVINOÚSTÍ

Polští celníci se ve středu střelbou do vzduchu pokoušeli v německých teritoriálních vodách zastavit výletní loď Adler Dania plující ze Svinoústí. Obě strany ale incident vykládají po svém. Zatímco německé úřady mluví o bezprecedentním porušení mezinárodních pravidel, podle Poláků se loď chtěla vyhnout celní kontrole a pokusila se úředníkům uplout. Celníkům pak nezbylo nic jiného než vypálit dvě varovné světlice.

Článek

Incident začal po veplutí německé lodi do Svinoústí. Na palubě se objevili tři neuniformovaní muži, předložili polsky psané legitimace a chtěli po kapitánovi, aby jim ukázal zásoby lihovin a cigaret, které během plavby prodávají výletníkům.

Kapitán ovšem v souladu s plavebními předpisy vyhodnotil situaci jako nebezpečnou a vyplul do německých vod, kam ho pronásledoval člun polské celní správy. Tři Poláky potom zadržela policie v německém Heringsdorfu a po krátkém výslechu je propustila.

"Poláci odjeli dobrovolně, vyzvedli si je kolegové," prohlásil mluvčí Spolkové policie Andreas Bebensee. Podle polských úřadů se ale má věc jinak - kapitán a rejdařství Adler, jemuž loď patří, prý byli již v minulosti přistiženi, že prodávají polské cigarety a alkohol dráž, než je uvedeno na kolku, a okrádají tak polský stát.

Proto se i v úterý před daňovou kontrolou na palubě pokusili uprchnout.

Obě strany čelí žalobě

S tím ale nesouhlasí rejdařství. Podle něj se Poláci chovali arogantně a již dříve na palubě německé výletní lodi bezdůvodně zabavili několik kartónů cigaret, aniž o tom vystavili protokol.

"Nejde o žádný diplomatický skandál. Proti německému státu nic nemáme, viníme pouze kapitána a rejdařství," řekl mluvčí celní komory ve Štětíně Janusz Wilczyňski.

Každopádně na obě strany sporu již čekají žaloby - Poláci čelí obvinění z nedovoleného překročení hranice a ohrožení, Němci zase z maření úředního výkonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám