Hlavní obsah

Novinářku Politkovskou zřejmě zabili kvůli její práci

– MOSKVA

Ruská novinářka Anna Politkovská byla zavražděna kvůli své práci, jsou přesvědčeni její kolegové i někteří ruští politici. Nájemná vražda kvůli novinářské činnosti je i hlavní vyšetřovací verzí ruské policie. Redakce listu Novaja gazeta, ve kterém uznávaná a vůči ruské politice kritická novinářka v posledních letech pracovala, chce vést vlastní vyšetřování.

Článek

Vraždu odsoudily i mezinárodní instituce, které nezřídka vyzývaly k urychlenému vyšetření zločinu. Tělo Politkovské bylo nalezeno v sobotu vpodvečer ve výtahu obytné budovy, kde bydlela. Neznámý vrah do novinářky několikrát vystřelil, policie našla ve zdviži pistoli a čtyři náboje. [celá zpráva]

Kriminalisté už mají popis muže, který prý oběť před činem sledoval. Znal i kód u vstupních dveří do domu, kde Politkovská bydlela. "Zločin byl naplánovaný a přesně připravený. Je otázkou, proč vrah nevyřadil z provozu bezpečnostní kameru a skoro vůbec neskrýval tvář," citovala agentura Ria Novosti zdroj blízký vyšetřování. Právě z bezpečnostní videokamery policisté získali podobu pachatele.

Nalezená zbraň prochází balistickou expertízou, která by měla zjistit, zda už nebyla použita v podobných případech v minulosti. Vyšetřovatelé také zabavili redakční materiály a deník novinářky, které by mohly pomoci ve vyšetřování, prověřují i čísla na jejím mobilním telefonu.

Připravovala materiál o únosech a mučení lidí v Čečensku

Podle redakce připravovala Politkovská v poslední době materiál o únosech a mučení lidí v Čečensku a odpovědnosti čečenského premiéra Ramzana Kadyrova za ně; článek měl vyjít v pondělí. "Dosud nemáme text článku, ale víme, že měla svědectví i fotografie," řekl rádiu Echo Moskvy zástupce šéfredaktora Nové gazety Vitalij Jaroševskij.

Na internetových stránkách novináři listu Novaja gazeta uvádějí dvě verze - podle nich je za smrt odpovědný přímo Kadyrov, nebo někdo, kdo chce, aby na něj padlo podezření. Většina kolegů Politkovské je přesvědčena, že vražda skutečně souvisí s novinářčinou prací. Politkovské bylo v minulosti několikrát vyhrožováno. Například ředitelka výboru Občanská podpora Světlana Gannuškinová míní, že vražda je spojena s novinářčiným vyšetřováním tragédie "Nord-Ost", krvavého obsazení moskevského muzikálového divadla na Dubrovce v roce 2003.

Šéfka Moskevské helsinské skupiny Ljudmila Aleksejevová tvrdí, že šlo o politickou vraždu spojenou s prací novinářky. "Byla to odvážná žena, která měla mnoho nepřátel," uvedla. Stejného názoru je i šéf centra Memorial Oleg Orlov. "Chtěli zavřít ústa čestné a nezávislé novinářce," uvedl.

Vraždu odsoudil i Michail Gorbačov

Vraždu novinářky odsoudil také bývalý prezident Michail Gorbačov, který se letos v létě stal akcionářem listu Novaja gazeta. "Je to zvířecký zločin proti profesionální, seriózní novinářce a odvážné ženě. Je to rána demokratické nezávislé žurnalistice, těžký zločin proti zemi, proti nám všem," citovala Gorbačova agentura Intefax.

Mezinárodní PEN klub uvedl, že je vraždou zděšen. Jeho prezident, český spisovatel a bývalý diplomat Jiří Gruša míní, že vražda Politkovské vyvolává vážné pochybnosti o současné situaci v Rusku a obavy z ní.

Výkonný předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), belgický ministr zahraničí Karel De Gucht vyzval ruské úřady, aby co nejrychleji odhalily pachatele vraždy. "Odsuzuji vraždu Anny Politkovské... patřící k nejvýznamnějším investigativním novinářům v Rusku," uvedl v prohlášení.

Také finské předsednictví Evropské unie vraždu odsoudilo a v prohlášení naléhalo na důsledné vyšetření zločinu. Nevládní organizace Amnesty International, která se zabývá ochranou lidských práv, vyzvala ruskou vládu, aby zajistila bezpečnost ochránců lidských práv a nezávislých novinářů v Rusku.

Bývalý manžel novinářky, Alexandr Politkovskij, nevěří, že bude případ v nejbližší době vyřešen. List Novaja gazeta chce zavražděné kolegyni v pondělí věnovat polovinu čísla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám