Hlavní obsah

Poláci vítali ruského ministra vlajkou ČR

Právo, ČTK, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Varšava ve čtvrtek vzhledem k napjatým vztahům, jež mezi ní a Ruskem a Polskem panují.s mimořádným napětím očekávala návštěvu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Nervozita ale zřejmě udělala své, protože šéfa moskevské diplomacie Sergeje Lavrova se hostitelé chystali uvítat v paláci ministerstva zahraničí českou vlajkou místo ruské.

Článek

Pracovníci ministerského protokolu si jednoduše bílo-modro-červené vlajky obou zemí popletli. Až těsně před vstupem ruského ministra vlajku ČR rychle sundali a vyměnili za správnou.

"Neumím vysvětlit, jak se něco podobného mohlo stát. Dokonce to neodkážu pochopit," reagoval na lapsus mluvčí polského resortu zahraničí.

Spor o rakety a plynovod

Lavrovovu návštěvu pojaly obě strany jako příležitost pro start do nové etapy ve zlepšeném ovzduší. Šéfka polské diplomacie Anna Fotygová přislíbila vytvoření komise pro "problematické záležitosti".

Zaznělo i téma amerického antiraketového deštníku. Rusko zopakovalo nesouhlas s myšlenkou zřídit základnu v Polsku. "Vytvoření ochranného systému NATO se nyní týká několika zemí. Nám záleží na tom, aby proces těchto jednání byl transparentní a předvídatelný," prohlásil Lavrov.

Lavrov neupřesnil případná ruská protiopatření. Jen poznamenal, že "přirozeně budeme na to brát zřetel při plánování našich vlastních kroků v rámci strategické stability a bezpečnosti Ruska".

Polsko se i nadále staví odmítavě k rusko-německému projektu výstavby plynovodu na dně Baltského moře. Řekla to polská ministryně zahraniční Anna Fotygová po setkání se svým ruským protějškem. Lavrov Polsku nabídl účast na výstavbě baltského plynovodu. Fortygová však sdělila, že Varšava o zapojení do tohoto projektu neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám