Hlavní obsah

Boeing z Albánie unesl turecký dezertér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Boeing 737 tureckých aerolinií, letící z albánské Tirany do Istanbulu , unesl do Itálie v úterý pozdě odpoledne večer jen jeden člověk. Původní informace byly, že letoun unesli dva muži, policie ale při zatčení zjistila, že přítomnost druhého jen fingoval. Jedná se o dezertéra, který se chtělo vyhnout službě v armádě a v Albánii hledal azyl. Aby nemusel na vojnu, obrátil se i na papeže. Turecko potvrdilo, že letadlo unesl zběh.

Článek

Únosce Hakan Ekinci (28) dezertoval z armády. Před spravedlností utekl do Albánie, kde hledal politický azyl. Tvrdil, že před osmi lety konvertoval ke křesťanství, a nemůže proto sloužit v armádě muslimského státu. O svém případu dlouho před únosem informoval turecké pacifistické organizace. V posledním dopise psal, že se bojí, že jeho žádost o azyl bude zamítnuta.

O milost žádal na internetu i papeže Benedikta XVI. Chtěl, aby mu pomohl získat azyl. Opakoval v něm, že byl nucen nastoupit do armády proti své vůli a uváděl, že byl zatčen, když to odmítal.

Únos proběhl překvapivě klidně. Muž, u něhož cestující neviděli žádné zbraně, opakovaně vstoupil do pilotní kabiny a dal "příkazy stewardovi". Řekl to i novinář Ermir Hoxha, který strojem letěl. "Zjistili jsme, že je něco špatně, když jsme viděli muže v teplácích, jak vstupuje dveřmi do pilotní kabiny a čeká v nich."

První zprávy uváděly, že stroj se 107 cestujícími unesli dva lidé. Také tvrdily, že to udělali na protest proti výrokům papeže o muslimech.

Stroj byl unesen v úterý v 17:58 ve chvíli, kdy letěl nad Řeckem. Zamířil do Itálie. Tam ho doprovodily italské stíhačky F-16 na základnu v Brindisi. Žádný z cestujících nebyl zraněn. Mezi cestujícími byli miss Indie, miss Malajsie a miss Filipíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám