Hlavní obsah

Kanada prý uvolní víza pro nejmenovanou zemi EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kanada chystá uvolnění vízového režimu pro jednu nejmenovanou evropskou zemi. Po úterní schůzce s kanadským velvyslancem Brucem Jutzim to řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka. Potvrdila to též mluvčí kanadské mise v Česku Lucie Čermáková. Neuvedli však, o kterou zemi jde.

Článek

Mluvčí Čermáková uvedla, že tato věc není ve stadiu, kdy by bylo možné ji zveřejnit. Podle neověřených a neoficiálních informací by to mohlo být Polsko, jemuž před časem svitla také naděje, že by na přechodnou dobu nemuselo mít povinnost amerických víz.

Pro cesty do Kanady potřebují víza vedle Poláků například i Češi. Česká vláda dlouhodobě a zatím neúspěšně usiluje o zrušení víz, která vůči českým občanům uplatňuje Kanada a sousední Spojené státy. Američané a Kanaďané pro návštěvu Česka vízum nepotřebují.

Nadějí pro Čechy je Schengen

Kanada se chystá situaci s Čechy přezkoumat v příštím roce v souvislosti s rozšířením společného evropského prostoru, v němž nejsou mezi členskými státy hranice. V takzvaném schengenském systému by měli být i nováčci v EU včetně Čechů. Tato věc bude vzata v potaz, říkají diplomatické zdroje z kanadského velvyslanectví v Praze. Česká republika již s Kanadou před lety bezvízový styk měla. Ottawa ale víza znovu zavedla, když za oceánem hromadně žádali o azyl čeští občané, vesměs z řad Romů.

Letos na jaře hrozil ministr zahraničí Cyril Svoboda zavedením víz pro Kanaďany. Otázka se řeší na evropské úrovni, neboť unie má společnou vízovou politiku. Pokud by se Česko rozhodlo pro jednostranný krok a víza by pro Kanaďany zavedlo, hrozil by Praze postih EU. Podle Svobody je ale jednostranný návrh cestou, aby se touto otázkou začala EU vážně zabývat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám