Hlavní obsah

Zemím eurozóny vzrostou úrokové sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Úrok platí pro země používající euro. ECB tím chce zpomalit růst cen. Analytici podobný vývoj očekávali.

Článek

Banka začala měnovou politiku zpřísňovat loni v prosinci, kdy byl základní úrok na dvou procentech. Tehdejší zvýšení o čtvrt bodu bylo první po pěti letech a banka od té doby základní úrok na žádné schůzce nezvýšila více než o 25 základních bodů.

"Evropská centrální banka přitvrzením své politiky reaguje na skutečnost, že inflace v eurozóně se pohybuje nad jejím cílem, a že v eurozóně výrazně rychle roste měnová zásoba a objem úvěrů, což jsou spolu s růstem cen energií významná proinflační rizika," uvedl Radomír Jáč ze PPF.

Podle něj příští zvýšení úroků o čtvrt procentního bodu na úroveň 3,25 procenta přijde na říjnovém zasedání ECB. Nevylučuje i další prosincové zvýšení sazeb na 3,50 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám