Hlavní obsah

Migranti se valí do Británie přes Lamanšský průliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pokusu překonat Lamanšský průliv bylo během jediného dne zadrženo britskými bezpečnostními úřady 86 migrantů, napsala agentura DPA. Na této migrační trase je to dosavadní rekord. Enormní nárůst migrantů, kteří se snaží dostat z Francie do Velké Británie, mají na svědomí falešné zprávy o brexitu a s tím související uzavření hranic, uvedla BBC.

Foto: AFP PHOTO/ MARINE NATIONALE, Profimedia.cz

Migranti na gumovém člunu, které v srpnu v Lamanšském průlivu zachránila francouzská pobřežní stráž.

Článek

Celkem bylo zadrženo šest malých lodí, dvěma se podařilo dokonce dostat až na pláž, kde byli ale běženci zadrženi, píše BBC. Francouzské úřady současné hlásí extrémní nárůst pokusů proniknout v Calais do nákladních vozů a dostat se do Spojeného království.

Francouzský politik Pierre-Henri Dumont tvrdí, že za těmito pokusy jsou falešné zprávy kolující mezi migranty ve Francii, podle nichž Británie po brexitu uzavře své hranice.

Lžou kvůli výdělku 

„Pašeráci říkají migrantům: ‚Pokud Spojené království opustí Evropskou unii, nebudete moci už nikdy překročit Lamanšský průliv‘. Je to lež, protože to nic nezmění,“ řekl politik a dodal: „Pašeráci dávají migrantům falešné zprávy, jen aby na nich vydělali peníze.“

Podle jeho názoru už Francouzi nemohou dělat více. „Nemůžeme sledovat 400 nebo 500 kilometrů pobřeží,“ řekl. Je přesvědčen, že by pomohla změna britské legislativy, aby běženci mohli podat žádosti o azyl na britských ambasádách v zahraničí. „V současnosti platí, že pokud jste migrant a žádáte o azyl ve Velké Británii, musíte tam být fyzicky přítomni,“ řekl.

Nárůst běženců začal loni

V roce 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize, úřady žádné pokusy migrantů o přeplutí Lamanšského průlivu nezaznamenaly. V roce 2016 bylo v průlivu zachráněno 164 migrantů, o rok později 47.

Migranti se v moři mezi Francií a Británií začali ve větších počtech objevovat loni v listopadu. Od té doby jejich množství podle úřadů „pomalu, ale jistě roste“. Nezabránilo tomu ani lednové posílení pobřežních hlídek na moři i na souši, uvedla agentura AFP.

Od začátku roku do konce srpna se do Británie dostalo nelegálně na člunech více než 1100 lidí.

Foto: Mapy.cz

Lamanšský průliv

Reklama

Výběr článků

Načítám