Hlavní obsah

Šance na přežití polských speleologů jsou minimální, bojí se záchranáři

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva polští jeskyňáři z Vratislavského speleologického klubu, kteří uvázli ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater, se nyní nachází v kritické situaci. Oznámil to v pondělí odpoledne náčelník Tatranské dobrovolné záchranné služby (TOPR) Jan Krzysztof.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Navzdory mimořádnému úsilí 26 polských a slovenských záchranářů se s nezvěstnými nepodařilo navázat kontakt a jejich šance na přežití jsou menší a menší. Bohužel musíme počítat i s touhle alternativou,“ upozornil Krzysztof.

Záchranná akce v téměř 24 kilometrů dlouhé jeskyni, která je zároveň tou nejhlubší v Polsku, je mimořádně komplikovaná. Speleologům, kteří se nacházeli 500-600 metrů od vchodu do jeskyně, znemožnil jeskyni opustit náhlý příval vody po prudké bouřce. Navzdory očekávání voda neopadla a uvázlým mužům už podle náčelníka TOPR může chybět vzduch.

Velká sněžná jeskyně není přístupná veřejnosti. Vzhledem k mimořádnému chladu a vlhkosti do ní mohou sestupovat pouze zdatní speleologové, i ti ale podle portálu Onet.pl musí být nanejvýš ostražití. Polští jeskyňáři jsou v podzemí už od minulého čtvrtka.

Reklama

Výběr článků

Načítám