Hlavní obsah

Policie zatkla sedm stovek lidí na opoziční demonstraci v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory úřednímu zákazu a přes důrazné policejní varování se v sobotu v centru Moskvy sešli lidé na další opoziční demonstraci proti zapovězení účasti opozičních kandidátů v zářijových volbách do moskevského zastupitelstva. Policie ještě před začátkem demonstrace začala účastníky zatýkat. Celkem podle serveru OVD-Info zadržela téměř 700 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nepovolené demonstraci v Moskvě začala policie zatýkat účastníkyVideo: Reuters

 
Článek

Ještě před začátkem protestu byla zatčena přední opoziční aktivistka Ljubov Sobolová, která se v taxíku snažila dorazit na demonstraci. Sobolová byla odvezena v policejním autě, informovala agentura Reuters.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Policisté zatýkají jednoho z demonstrantů

Právě Sobolová, která je poslední z prominentních představitelů opozice na svobodě, a která drží hladovku, vyzvala lidi k účasti na demonstraci. Moskevské úřady ji odmítly povolit a ruská generální prokuratura varovala, že proti ní nekompromisně zasáhne. Minulou sobotu bylo při podobné akci zadrženo v Moskvě přes tisíc lidí a organizátorům hrozí vysoké tresty vězení.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Účastníky nepovolené demonstrace začala policie zatýkat.

Sobolové, stejně jako dalším 14 kandidátům, moskevská volební komise neumožnila kandidovat ve volbách, údajně kvůli nesrovnalostem v seznamu podpisů podporovatelů, který musejí kandidáti komisi předložit. Sobolová pochybení popírá.

Na pozadí sobotní demonstrace ruské orgány oznámily, že zahajují vyšetřování kvůli údajnému praní špinavých peněz proti organizaci vůdce opozice Alexeje Navalného. Ten si v současnosti odpykává trest 30 dnů vězení za výzvy k demonstracím. Minulý víkend byl Navalnyj hospitalizován, opoziční média spekulovala, že byl otráven jídlem. V pondělí se vrátil do cely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám