Hlavní obsah

Norové našli těla dvou Čechů na skalní stěně Trollveggen

Oslo
Aktualizováno

Norská policie se v úterý pokusí spolu se záchranáři dostat k tělům dvou českých horolezců, kteří podle všeho zemřeli na skalní stěně Trollveggen. Těla byla v pondělí spatřena na kolmé stěně Trollveggen nad údolím Romsdalen a místní policie se domnívá, že oba muži jsou mrtví, informoval list Norway Today. České ministerstvo zahraničí zprávu norských médií potvrdilo.

Foto: Profimedia.cz

Stěna Trollveggen

Článek

Ministerstvo sdělilo, že rodina pohřešovaných horolezců se v pondělí dopoledne obrátila na velvyslanectví ČR v norské metropoli Oslu a také na norskou policii, která po nezvěstných mužích zahájila pátrání za pomoci vrtulníku. „Následně české velvyslanectví obdrželo informaci, že pátrání z helikoptéry odhalilo v těžce přístupném terénu dvě těla bez známek života. S vysokou pravděpodobností jde o pohřešované muže, vyzvednutí těl však nějakou dobu potrvá. Teprve potom může proběhnout identifikace a vyšetření důvodu úmrtí, kterým mohl být pád během náročného horolezeckého sestupu," uvedl mluvčí ministerstva Robert Řehák.

Češi byli o víkendu nahlášeni jako pohřešovaní a v pondělí se po nich vydal pátrat záchranný vrtulník. Odstartoval ve 12:35 z Ørlandetu. Posádka těla lokalizovala na stěně ve 3:30 odpoledne. „Vrtulník je nejlepší nástroj, který pro takovouto akci máme, ale Trollveggen má tolik výstupků, že se nemůže vrtulník dostat dost blízko,” uvedl záchranář Kjetil Hagen pro stanici NRK.

Příbuzní už byli informováni. „Jsme v kontaktu s příbuznými i českým velvyslanectvím a neustále je informujeme o krocích, které podnikáme,” řekl v pondělí velitel záchranné operace Erik Steel Mikalsen, který je velitelem policie v oblasti Sunnmøre.

„Policie spolu s vysokohorskou záchrannou skupinou z Romsdalu zjišťuje, zda je v úterý bude možné dostat dolů,” sdělila policie v pondělí. „Je to lezecky náročné místo a není bezpečné ani kvůli padání kamenů. Pracujeme na plánu, abychom zajistili bezpečnost záchranářskému týmu,” dodala.

Zkušení horolezci

Podle televize NRK se dva čeští horolezci vydali na Trollveggen minulý čtvrtek. S příbuznými byli domluveni, že je budou kontaktovat v sobotu, ale neudělali to. Jejich blízcí se proto obrátili na záchranáře. Policie našla auto obou Čechů u návštěvnického centra u Trollveggenu. Oba jsou zkušení horolezci. Podle NRK už na stěně dříve byli.

Stěna Trollveggen měří 1700 metrů, z nichž 1000 je kolmých. V Evropě jde o nejvyšší stěnu tohoto typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám